goede gezondheid gaat verder dan time in range

Een goede gezondheid is meer dan je Time in Range of HbA1c

Met 42 factoren die je bloedsuiker kunnen beïnvloeden, kan er veel tijd en aandacht naar het managen van diabetes gaan. Daardoor is het soms lastig om ruimte te creëren voor andere belangrijke zaken, zoals het creëren van gezondere gewoontes.

Dit terwijl onze maatschappij alsmaar ongezonder wordt. Gemiddeld gezien zijn we te zwaar (1), omdat we te weinig bewegen en te veel (bewerkte) voeding eten. Ook stress en het aantal burn-outs lijkt toe te nemen.

Het is dus belangrijk om niet te vergeten dat een goede gezondheid uit meer bestaat dan alleen een goede Time in Range of HbA1c.

Kwaliteit van leven

Want stel nou dat je ‘goede’ bloedsuikers hebt, maar je kunt niet meer met je (toekomstige) kinderen spelen omdat je niet goed kunt bukken? Of je bent volledig buiten adem na een lunchwandeling met je collega’s? Of je kunt niet meer werken door mentale klachten?

Dat wil je het liefst voorkomen, toch?

Je kunt dit natuurlijk ook positiever insteken. Stel je maar eens voor: hoe zou het voor jou zijn als je méér energie hebt? Je lekkerder in je vel zit? Uitgerust bent? Je gelukkiger voelt? Wat zou dát voor je kwaliteit van leven doen?

Nu weet ik uit ervaring dat je gewoontes veranderen niet makkelijk is. Het kostte me toen ik in de 20 was jaren om van mijn overgewicht af te komen en te stoppen met roken. En hoewel ik me nu duizend maal beter voel dan in die tijd, worstel ik ook nu nog met sommige gewoontes. Zo denk ik niet dat hoe ik mijn mobiel en social media gebruik altijd even goed is voor mijn postuur en mentale gezondheid. Ook zou ik wel meer willen stretchen dan dat ik nu doe, met oog op verbeteren en behoud van bewegingsvrijheid.

Het begint in ieder geval bij bewustzijn van dit soort gewoontes. En dat is dan ook het bericht wat ik wil meegeven met dit artikel: staar je niet blind op je bloedsuiker, want dat is slechts een (big) piece of the puzzle.

Wisselwerking

Het interessante is dat wanneer je bezig gaat met het creëren van een gezondere leefstijl, dit niet alleen je kwaliteit van leven verbetert. Het biedt namelijk ook direct veel voordeel als het gaat om het managen van diabetes.

Wanneer je gezonder eet, meer beweegt, minder stresst en beter slaapt, wordt het doorgaans makkelijker om je bloedsuiker te reguleren. Dit omdat insuline doseren voor gezonde voeding vaak eenvoudiger is (o.a. door vezels en gezonde vetten) en een betere insulinegevoeligheid ook bijdraagt aan stabielere bloedsuikers.

Genoeg reden dus om je gezondheid met een holistische blik te benaderen, waarbij je naast je bloedsuiker en Time in Range, óók rekening houdt met de andere aspecten die komen kijken bij een goede gezondheid.

Ik ben benieuwd: welke gewoontes zou jij willen veranderen?

Bronnen

(1): https://www.ad.nl/binnenland/helft-van-de-nederlanders-is-nog-steeds-te-dik~acecfda3/?referrer=https%3A%2F%2F

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder:

Mis nooit een nieuwe blog of vlog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg melding bij publicatie van een nieuwe blog of vlog. Ik spam je dus niet.

Meer informatie over de nieuwsbrief vind je in het privacybeleid