Wat ik eet op een dag met diabetes type 1 (en waarom)

Wat ik eet op een dag met Diabetes Type 1 (en waarom)

In deze blog laat ik zien wat ik op een dag eet met diabetes type 1. Bij iedere maaltijd van de dag ligt ik daarbij toe waarom ik dat eet en wat de gedachte daarachter is.

Goed om te weten: ik probeer bewust te eten. Voor mij wil dat zeggen dat ik in mijn voedingspatroon rekening houd met mijn sportdoelen, diabetes management, gezondheid én plezier.

Wat je in deze blog leest gaat over wat ik eet op een reguliere, doordeweekse dag eet. Dat betekent dus dat ik uitzonderingen daargelaten heb, zoals een croissantje in het weekend of als ik eens uit eten ga.

De een zal denken ‘wat ongezond!’, en de ander denkt misschien ‘veel te gezond voor mij’. Ik heb in ieder geval alle maaltijden volledig en transparant getoond. Veel leesplezier!

Ontbijt

Mijn ontbijt bestaat vaak uit een relatief grote kom met havermout, vegan vanille eiwitpoeder, een appel, paranoten, pindakaas en kaneelpoeder. Voor mij is dit echt een powerstart van de dag dankzij de plantaardige eiwitten, vele vezels en de gezonde vetten. Ik neem ‘m dan ook vaak nadat ik een krachttraining-sessie heb gehad en ik blijf hiermee makkelijk tot aan de lunch verzadigd.

Nu moet ik bekennen dat het voor deze maaltijd makkelijker is om mijn bloedsuiker te reguleren nadat ik een workout heb gehad. Dit omdat mijn spieren tijdens die training dan alle opgeslagen glucose hebben gebruikt, waardoor ik die ‘vrijgekomen ruimte’ kan ‘vullen’ met deze maaltijd. Hierdoor heb ik in verhouding minder insuline nodig en merk ik tevens dat mijn bloedsuiker minder snel geneigd is tot pieken.

Mocht ik vooraf gaande aan deze maaltijd niet hebben getrained, dan moet ik vaak nog een stukje wandelen na het consumeren ervan.

Overigens vond ik het wel altijd vrij lastig om zulke hoeveelheden koolhydraten te eten bij mijn ontbijt toen ik nog geen loopsysteem had maar mijn bloedsuiker behandelde met insulinepennen. Dit vanwege de extra cortisol bij het Dawn Phenomenon, wat makkelijker te reguleren is met een pomp/algoritme. In de tijd van pennen koos ik daarom liever voor een ontbijt iets lager in koolhydraten (max 40 gr).

Lunch

Wat ik eet op een dag met diabetes type 1 - lunch

Zoals ik in de intro al zei: ik ben realistisch in deze blog en dit is een momentopname. Je ziet hier dan ook een snelle lunch (eet ik meestal rond 12:00) waarvan ik achteraf graag had gezien dat er meer groente en/of fruit bij zat. Maar het zij zo.

Je ziet hier vier boterhammen. Volkoren, want dat is gezonder (vezels) en vriendelijker voor de bloedsuikers. Op twee van die boterhammen heb ik een spiegelei met één plakje 30+ kaas (lager in verzadigd vet). Soms maak ik hier een omelet van zonder kaas en dan doe ik er juist champignons op. Vandaag niet.

Op de andere twee boterhammen vind je, jawel, pure hagelslag. Ik denk niet dat het handig is als ik dit iedere dag zou doen, maar ik vind het belangrijk dat mijn voedingspatroon ook leuk blijft.

Verder zie je een halve ‘energy bar’; een baksel van mijn vriendin. In plaats hiervan had ik normaal een appel of mandarijn genomen, maar vandaag niet. Qua drinken neem ik overigens bij iedere maaltijd water, thee of koffie bij mijn reguliere maaltijden.

Ik werk meestal thuis (remote). Als ik onderweg ben neem ik vaak 4 boterhammen met pindakaas en een stuk fruit of snoepgroente mee als alternatief. Ik doe in ieder geval altijd mijn best om bij iedere maaltijd een portie groente of fruit toe te voegen.

Tussendoortje

Rond een uur of 15:00 krijg ik vaak weer trek en dan is het tijd voor een tussendoortje. Vandaag bestond dit uit sojakwark, blauwe bessen, cranberry notenmix (ongezout), chiazaden, agavesiroop (lage GI) en een getoaste boterham met pindakaas (brood moest op).

Ook hier zie je weer een redelijke verhouding aan (volkoren) koolhydraten, (gezonde) vetten en eiwitten. Dat komt eigenlijk bij iedere maaltijd wel voor. Dit sluit namelijk beter aan op het werkingsprofiel van Novorapid, waar ik hier eerder ook al over schreef.

De kwark is eigenlijk standaard onderdeel van mijn tussendoortje. Maar de boterham was eigenlijk een uitzondering. In plaats daarvan eet ik vaak een havermoutreep.

Avondeten

Mijn laatste maaltijd van de dag: avondeten. Van al mijn maaltijden, varieert deze het meest. Maar wel zorg ik ervoor dat er altijd veel groente in de maaltijd zit (meeste van de dag).

In dit geval at ik volkoren noodles met tofu, witte ui, broccoli, paprika en een zelfgemaakte pindasaus (pindakaas, sojasaus, maple syrup, siracha, water).

Ook krijg ik vaak trek in iets lekkers als ik in de avond op de bank zit. Nu is een gewoonte afleren lastiger dan een gewoonte vervangen. Daarom kies ik in deze situaties vaak voor proper popcorn. Zo kan ik lang snacken, terwijl er weinig calorieën en kh. in de snack zitten. Let op: wel veel zout, dus daar probeer ik rekening mee te houden.

Supplementen met diabetes type 1

Ook leek het me nog even interessant om te laten zien welke supplementen ik op een dag neem en waarom.

 • Omega 3, omdat er eigenlijk maar weinig van terug te vinden is in mijn voedingspatroon (alleen de chiazaden)
 • B12, omdat een tekort hierin vaak voorkomt. Ook eet ik weinig vlees.
 • D3, omdat ik dit op basis van een meting in het verleden in de winter al snel tekort kom

En ook neem ik dus Vegan Eiwitpoeder. Niet omdat het nodig is, meer voor de smaak.

Diabetes management

Je ziet dat ik koolhydraten niet schuw. Voor bovenstaande maaltijden is het daarom belangrijk dat ik pre-bolus. Ook snack ik tussendoor niet ‘zomaar’ en houd ik 3-4 uur tussen iedere maaltijd aan om overlappende insulinedoseringen te voorkomen. Routine helpt enorm, vind ik zelf.

Hypo’s los ik zoveel als mogelijk op met dextro, soms met AA-drink. Dit vanwege de snelle werking (ik wil zo snel mogelijk van de hypo af) en het feit dat er weinig calorieën in zitten. Wat dat betreft zie ik dit ook echt gewoon als medicatie voor diabetes (net als insuline). Ik vind hypo’s geen excuus om maar van alles te eten; dat maakt de boel vaak erger.

Ter afsluiting wil ik meegeven dat ik als doel heb om iedere week een blog te gaan publiceren. Wil je op de hoogte blijven van een nieuwe publicatie? Scroll dan even naar beneden en schrijf je in voor de nieuwsbrief 🙂

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit en waar houd jij rekening mee? Deel je ervaring in de reacties hieronder!

DEEL DIT ARTIKEL

4 reacties

 1. Steeds flinke porties!!Voor mij als sportman zou ik erg veel insuline moeten gebruiken…
  Vraag: wat zijn jouw eenheden lw en kw??

  1. Dank voor je reactie en het lezen van het artikel, Bertus!

   Ik eet nu inderdaad niet weinig – zo rond de 2700-2800 calorieën op dagbasis. Ik zit in een ‘bulk’ (= spiermassa groei-periode), zodoende.

   Ik heb een pomp, dus alleen kortwerkende insuline. Op dagbasis gebruik ik nu gemiddeld 37 eenheden. Dit verschilt natuurlijk op basis van hoeveel ik eet en in welke sportfase ik zit. Nu is het vrij hoog/veel voor mijn doen. Toen ik mijn fotoshoot deed (en dus weinig vet had), was het slechts rond de 24 eenheden voor heel de dag.

   Maar dit alles hangt zo erg af van je leefstijl (in alle facetten), dat je het eigenlijk niet met mij moet vergelijken 😉

 2. Goed om te lezen weer Ron, ik heb er weer wat van opgestoken (bv dat agave siroop een lage GI heeft), ik vind het ook flinke porties, ik houd mij aan de 40 kh voor ontbijt en lunch. Ik probeer mijn hypo’s op te lossen met max 15 kh en mag binnen die range ook wel wat lekkers maar je hebt gelijk, het loopt snel uit de hand. Ik ga ook eens naar de popcorn kijken als avond snack.

  1. Hi Heleen, dank voor je reactie en wat fijn om te lezen dat je iets aan mijn artikel hebt gehad! En je hebt helemaal gelijk hoor, natuurlijk mag je je hypo ook met iets lekkers oplossen! Voor mezelf geldt als ik dan inderdaad maar bewust ben dat het niet uit de hand loopt, haha. Die popcorn is echt top, vooral proper popcorn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder:

Mis nooit een nieuwe blog of vlog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg melding bij publicatie van een nieuwe blog of vlog. Ik spam je dus niet.

Meer informatie over de nieuwsbrief vind je in het privacybeleid