Hardlopen cpc

Trainen voor de 5km CPC-loop in 30 min

Ik ben graag actief, maar de laatste jaren is dat vooral beperkt tot het krachthonk. Hoewel, ik moet zeggen was. Want ik heb mij ingeschreven voor de 5km CPC-loop a.s. zondag 10 maart en dus ben ik ook begonnen met hardlopen en trainen voor deze run. En hardlopen met diabetes is totaal iets anders dan de gym met diabetes!

Het doel is om de 5km binnen 30 minuten te rennen. Dus met een gemiddelde snelheid van minimaal 6:00 min per kilometer. Nu heb ik in een ver verleden al eens een 10km run gedaan binnen een uur. Maar sindsdien heb ik jaren niets gedaan aan mijn conditie. Daarnaast is mijn diabetes management behoorlijk veranderd sindsdien, zowel qua kwaliteit als qua hulpmiddelen. Dus ik begon eigenlijk vanaf scratch…

Tegenwoordig gebruik ik een CGM (Dexcom G6) i.c.m. een Hybrid Closed Loop systeem (Diabeloop met de Accu-Chek Insight) voor het reguleren van mijn bloedsuiker. Dit systeem geeft, tenzij anders geïnstrueerd, op de achtergrond automatisch insuline met als doel om mij naar mijn streefwaarde qua bloedsuiker te krijgen.

Dit is erg fijn, maar biedt wel een extra laag aan complexiteit wanneer het gaat om sporten. Tenslotte: insuline werkt sneller en beter tijdens momenten van verhoogde intensiteit. En het laatste wat je wil is dat je midden in de run een bolus krijgt van het algoritme zonder dat jij daar bewust van bent, en daardoor 15 min later een heftige hypo hebt!

Toen ik begon met trainen was ik om deze reden extra voorzichtig. Ik wilde koste wat het kost voorkomen dat het algoritme insuline zou toedienen, dus bij mijn trainingen ontkoppel ik eigenlijk mijn insulinepomp. (ik heb ‘m overigens wel mee in mijn zak, mocht er iets gebeuren.). Alternatief zou zijn dat ik ‘m op de ‘sportstand’ zet, maar hier voel ik me prettiger bij ontkoppelen op dit moment.

Sowieso train ik het liefst met zo weinig mogelijk actieve snelwerkende insuline in mijn lichaam. Ik ren daarom meestal in de ochtend, nog voor mijn ontbijt. Dit maakt mijn bloedsuiker meer voorspelbaar.

Mocht ik pas later op de dag kunnen of gaan rennen, dan doe ik dit 3-4 uur na mijn laatste maaltijd. En in dat geval zeg ik zo’n 2 uur voor de start tegen het algoritme dat hij niets meer hoeft bij te bolussen door middel van de ‘sportmodus’.

Persoonlijk merk ik dat dit ook werkt, maar vaak zit er dan alsnog een beetje insuline in mijn lichaam (werkt zo’n 5 uur) ten opzichte van dat ik vóór m’n ontbijt ren en moet ik dus een appeltje oid 30 min voor de start nemen om bloedsuiker iets op te hogen.

Natuurlijk neem ik altijd dextro mee mocht ik toch laag gaan. En wat mij ook helpt om een mogelijke hypo te voorkomen, is om mijn CGM alarm voor laag tijdelijk tijdens de run te verhogen van 4 naar 5.1 mmol/l. Dat geeft me meer tijd om de hypo op te vangen nog voordat ik ‘m heb.

Deze tactiek waarbij ik zonder actieve insuline aan mijn training start én voorkom dat er gedurende mijn training insuline wordt toegediend, werpt tot nu toe zijn vruchten af. De trainingen gaan lekker, mijn bloedsuiker blijft stabiel en iedere week zit er verbetering in qua afstand of tijd.

Natuurlijk is een 5km/30 min run ook niet extreem lang. Ik kan me voorstellen dat deze tactiek aangepast moet worden als ik langer dan een uur zou rennen. En wellicht is dat iets voor de toekomst, maar ik pak het stap voor stap aan.

Ik ben in ieder geval klaar voor de CPC 5km en ik heb er vertrouwen in dat ik ‘m binnen 30 minuten kan rennen. Ik zal een nieuwe blog schrijven over mijn ervaring en eindtijd 🙂

Groet, Ron

DEEL DIT ARTIKEL

4 reacties

  1. Mooi dat je dat doet. Ik ga op vrijdag ruim een uur (voor mijn doen) intensief gymen in het zwembad en koppel dan ook mijn pomp af en zet de diabeloop uit. Gaat prima zo.

  2. Ha Ronnie. Mooi doel! Interessant om dit te lezen. Ik ga in april voor 10 km binnen 55 min. Ik laat met bloedsuiker oplopen rond 10mmol en zet mijn pomp op sportstand -75%. Als ik boven de 10 zit neem ik voor de start een bolus van 1 eenheid. Tijdens het lopen gaat mijn glucose gestaag naar beneden en indien nodig is dextro mijn vriend 😅

    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder:

Mis nooit een nieuwe blog of vlog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg melding bij publicatie van een nieuwe blog of vlog. Ik spam je dus niet.

Meer informatie over de nieuwsbrief vind je in het privacybeleid