sporten met diabetes en het JDRF t-shirt

Mijn Verhaal

Ik heb sinds 1996 diabetes type 1. Voor een ontzettend lange tijd heb ik gedacht dat ik hierdoor standaard in het nadeel was met vrijwel alles. Of dat nou ging om een gezond gewicht, lekker eten, zonder stress sociale gelegenheden bijwonen, werk, sport, noem maar op.

Natuurlijk heeft type 1 diabetes gevolgen op al deze aspecten. Dat kan niemand ontkennen. Maar sinds ik bewuster ben gaan eten, regelmatiger beweeg, meer weet over diabetes management en een positieve mindset heb, kan ik oprecht zeggen dat ik me nog nooit zó goed heb gevoeld.

Ik ben 22 kilo kwijt, heb een HbA1C tussen 37 en 46, geniet van heerlijke maaltijden, hou van sociale gelegenheden en ben gek op sporten. En dat dus mét mijn chronische ziekte.

Wat Is Ronnie’s Dosis?

Ik geloof dat je lang gezond en gelukkig kunt leven met diabetes type 1. Als je maar weet hoe dit moet. Helaas blijkt uit mijn ervaring dat de informatie vanuit de zorg vaak niet voldoende is voor het volledig fysiek én mentaal managen van diabetes type 1. Dat is ook niet heel gek. Geen enkele dokter of verpleegkundige kan 24/7 meelopen en je adviseren bij elke beslissing die je maakt. En zelfs al zou dat wel zo zijn, blijkt diabetes type 1 ook voor een arts of dvk vaak een té complexe ziekte om volledig te begrijpen. Daarom ben ik sterk van mening dat het goed is om zelf ook kennis op te doen. Zo kun je uiteindelijk sámen met je zorgteam de beste keuze maken voor jouw behandeling.

Met Ronnie’s Dosis wil ik bijdragen aan het zelf opdoen van kennis. Met deze website en andere kanalen bied ik de lezer een flinke dosis aan informatie over diabetes type 1. Dit doe ik middels (gast)blogs, artikelen, handige gidsen, persoonlijke gesprekken en meer. Deze praktische informatie heeft betrekking op alle dagelijkse zaken welke met de conditie te maken hebben. Denk aan diabetes management, sport, beweging, voeding, mindset, hulpmiddelen en meer.

Deze informatie komt voort uit mijn 24 jaar ervaring als het gaat om leven met diabetes type 1. Daarnaast heb ik uren aan zelfstudie verricht door te duiken in wetenschappelijke databases zoals NCBI en PubMed, geschakeld met geregistreerde specialisten, tientallen relevante boeken gelezen en een cursus gevolgd van Diabetic Muscle & Fitness. Bovendien laat ik via Ronnie’s Dosis graag ervaringsdeskundigen en specialisten aan het woord als het gaat om specifieke thema’s.

Natuurlijk vind ik het belangrijk dat de getoonde informatie van hoge en betrouwbare kwaliteit is. De artikelen op Ronnie’s Dosis gaan dan ook wanneer mogelijk gepaard met verwijzing naar wetenschappelijk bewijs. Het blijft uiteraard wel je eigen verantwoordelijkheid om eventuele aanpassingen in je behandeling altijd te bespreken met je arts of diabetesverpleegkundige.

Ik hoop dat de website je nieuwe inzichten geeft en je plezier hebt in het lezen van deze artikelen. Als je vragen hebt, stuur me dan even een mailtje!

Veel leesplezier!