huis kopen met diabetes type 1 - mijn ervaring

Een huis kopen met diabetes type 1: mijn ervaring

Mijn vriendin en ik hebben een nieuw huis gekocht! Voor ons beiden is dit onze eerste koop. Medio maart gaan we over.

Je kunt je voorstellen dat we hier niet op kunnen wachten. En dat dit echt iets is waar we naar uitkijken. Zo zijn we druk in de weer met het plannen van wat we gaan verbouwen, uitzoeken van meubilair (vandaar de foto hierboven, haha), etc.

Maar er komen ook minder leuke zaken kijken bij het kopen van een eerste huis. Zeker wanneer je diabetes type 1 hebt.

Meer stress dan normaal

Bij het regelen van een hypotheek komt veel kijken, weet ik inmiddels. Om de geldverstrekker te laten zien dat jij een klein risico voor hen bent, dien je allerlei documenten aan te leveren. Nu hebben wij een relatief korte tijd (6 weken) om deze hypotheek rond te krijgen. Terwijl je voor sommige van die documenten afhankelijk bent van anderen. Zoals je werkgever, of de belastingdienst (vooral die laatste is niet heel erg vlot!).

Daar bovenop (en misschien bovenal) krijg je gewoon erg veel informatie op je af. En omdat het ons eerste huis is wat wij kopen, is het dus vrij onbegaan terrein. Maar omdat het over een grote uitgave/investering/lening gaat, wil je jezelf natuurlijk wel goed inlezen om de juiste keuzes te maken waar je later geen spijt van krijgt.

Het tijdig aanleveren van de juiste documentatie en de informatie-overload, kan daarom best wat stress opleveren. Voor mij geldt bovendien dat het op werk ook een drukkere periode was/is, ik goed grieperig ben geweest en meer dan normaal worstelde met mijn bloedsuikers.

Niet de ideale situatie dus. Goed dus om je bewust te zijn van het regelwerk rondom het kopen van een huis en daar (waar mogelijk) rekening mee te houden!

The joys of living with diabetes

Ook geldt dat je met diabetes type 1 echt goed moet nadenken over welke verzekeringen je nodig hebt. Want wat als je arbeidsongeschikt raakt? Of komt te overlijden en je partner staat er alleen voor? En daardoor de hypotheek misschien niet kunt betalen?

Nu is het met diabetes type 1 meestal zo dat je voor je arbeidsongeschiktheid- en overlijdensrisicoverzekering een hogere premie moet betalen dan wanneer je géén diabetes hebt. Het kan zo zijn dat de hoogte van de premie dan wordt bepaald door huidige staat van je gezondheid en/of ‘controle’ van de ‘ziekte’. Maar dit verschilt weer per verzekering en verzekeraar.

Dit zelf uitzoeken tot in detail kost best wat tijd en energie. Daarvoor heb ik gekozen om dat uit te besteden aan onze hypotheekadviseur. Iets om te overwegen, dus.

Vanuit het perspectief van de verzekeraar snap ik het overigens wel hoor. Zij zien gewoon een hoger risico. Maar omdat ik verder vooral in euforie verkeerde door het kopen van een huis, was dit best een ongewenste verrassing. En een kick in the face als je weet dat je er absoluut alles aan doet om zo gezond als mogelijk te zijn.

The joys of living with diabetes, zullen we maar zeggen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je trouwens ooit een huis gaan kopen met T1D (als je dat nog niet hebt gedaan), dan is het met oog op de arbeidsongeschiktheidsverzekering handig om je secundaire arbeidsvoorwaarden van je werkgever goed te bekijken. Of dit mee te nemen in je oriëntatie voor je volgende werkgever. Want als je werkgever je hier goed dekt, hoef je deze verzekering misschien beperkt of helemaal niet af te nemen (afhankelijk van je persoonlijke situatie).

Mijn werkgever biedt gelukkig goede voorwaarden op dit vlak. Maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik hier niet zoveel aandacht had besteed tijdens mijn sollicitatiegesprekken, als dat ik eigenlijk had moeten doen. Een goede les dus!

Exciting times

Ondanks de stress en het minder leuke gedeelte van het regelen van verzekeringen met T1D, is het kopen van een huis natuurlijk wel een exciting time! Ik kan niet wachten om ein-de-lijk wat meer ruimte te hebben. Zo heb ik straks ook een plekje op zolder waardoor ik makkelijker en vaker nieuwe blogs en video’s kan maken!

Ik zal (als het interessant genoeg is?) een blog schrijven over het daadwerkelijk verhuizen met diabetes type 1 en wat daarbij komt kijken. Wil je trouwens meer weten over het kopen van een huis met diabetes en wat daarbij komt kijken? Check dan dit artikel van DVN daarover.

Heb jij al eens een huis gekocht, terwijl jij of je partner leeft met diabetes type 1? Laat het mij en andere lezers dan weten als je nog goede tips of ervaringen hebt onder dit artikel!

DEEL DIT ARTIKEL

8 reacties

 1. Ik moest dik 20 jaar geleden 4x zoveel verzekeringspremie voor risico betalen volgens bank. Zij gebruikte sterk verouderde statistieken (in hun voordeel dus) voor type 1. Levensverwachting toen 60 jaar, belachelijk. Ik was gelukkig nog erg fit en gezond. Uiteindelijk laten onderhandelen (…!) dat de lopende ook overlijdensrisico verzekering omgezet werd op nieuwe huis. Dus er viel weldegelijk betere verzekering te krijgen. Go for it!💪

 2. Spannende tijden voor jullie met alles wat nodig is om de hypotheek in orde te krijgen. Veel suk6 en hopelijk geen stress want dat is minder ok voor je glucoses.
  Tot de volgende vlog en groetjes van Wytske🏠

 3. Gelukkig is een overlijdensrisico verzekering tegenwoordig niet meer verplicht. We hebben mijne daarom dan ook gestopt. Kijk goed naar je pensioenvoorwaarde van je werkgever. Zodra ik kom te overlijden, krijgt mijn partner al direct mijn pensioen uitbetaald totdat hij komt te overlijden. Daarvan alleen al kan hij makkelijk t huis betalen. Tevens heeft een brief van je arts of dvk ook veel invloed. Ik ging niet heel veel meer betalen dan een gezond iemand, toen we de verzekering namen. Inmiddels wel stop gezet, maar meer omdat dat geld toch niet nodig is voor mijn partner. We hebben het geld dat we besparen gebruikt om zijn overlijdsrisicoverzekering te verhogen, omdat hij geen goede pensioenvoorwaardes kent en ik het huis alleen nooit kan betalen.

 4. Hoi Ronnie,

  Ja verzekeraars weten je goed uit te melken haha. 22 jaar geleden hebben we een spaarhypotheek genomen. Bij het verzekeringsdeel, de polis waarmee je spaart, h9efde ik gelukkig maar 10% meer premie te betalen. We zijn nu wel aan het kijken hoe we over 7 jaar het aan gaan pakken met het stukje aflosvrij. Helaas zijn er nu wat complicaties van de T1D dus we zijn al aan het sparen om het in 1x af te betalen zodat we niet een nieuwe hypotheek hoeven te nemen. En het appartement waar we wonen hebben we het naar ons zin dus daar blijven we. Eigenlijk is dat de beste oplossing haha net als je T1D lange termijn planning is het beste 😃

  1. Dat kun je wel zeggen…

   Wij gaan ook zeker z.s.m. aflossen!

   Balen wel van de complicaties, hoelang heb je al T1D?

   Bedankt voor het lezen van het artikel trouwens, dat waardeer ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder:

Mis nooit een nieuwe blog of vlog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg melding bij publicatie van een nieuwe blog of vlog. Ik spam je dus niet.

Meer informatie over de nieuwsbrief vind je in het privacybeleid