Foto in het bos

Diabetes goed managen begint bij je mindset

Diabetes goed managen begint bij het hebben van de juiste mindset.

Nu weet ik zelf ook wel dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Ik heb tenslotte ook zo’n 18 jaar (!) geworsteld met de acceptatie van de ziekte en de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het reguleren ervan.

Alsof ik tijdens mijn tienerjaren stond te wachten op injecties, het nadenken bij iedere hap of vorm van beweging en de angst voor complicaties naarmate ik ouder werd. Terwijl al mijn vrienden nergens last van hadden!

Nee… wat dat betreft ging diabetes wegstoppen me beter af.

Dat dit een korte-termijn oplossing was, realiseerde ik me toen er op 24-jarige leeftijd microalbumine in mijn urine werd geconstateerd. Deze eerste teken van nierschade, vermoedelijk door de vele bloedsuikerschommelingen door de jaren heen, kwam als een klap in mijn gezicht aan.

De microalbumine bleek later (gelukkig) van tijdelijke aard te zijn; de oorzaak bleek een ontsteking in plaats van daadwerkelijke nierschade. Desondanks was die initiële klap die ik toen kreeg precies wat ik nodig had.

Bedenk wat je ‘Why’ is

In dezelfde periode als dat ik die klap kreeg, lag een familielid namelijk aan de dialyse voor haar nieren. Dit was al vervelend genoeg, maar tegelijkertijd bood haar situatie mij een soort ‘blik op de toekomst’ als ik niets zou veranderen.

Alleen stond deze toekomstvisie zó haaks op wat ik daadwerkelijk zou willen doen als ik ouder was.

Het enige waar ik op dat moment aan kon denken, is dat ik nog oud wil worden met mijn vriendin. Ik wil mogelijk nog een kind kunnen krijgen en opvoeden. Ik wil nog een verschil kunnen maken voor anderen met diabetes type 1. Ik wil nog kunnen sporten, reizen, dromen…

Wat ik niet zou willen, was dagelijks acht uur gebonden zijn aan een machine die mijn nieren filtert. Met de onzekerheid of je wel een vervangende nier kunt krijgen. Niet meer kunnen sporten of leuke uitjes moeten missen. Je dagelijks zorgen maken over hoe lang je misschien nog hebt.

Met zo’n sterke reden, ofwel mijn ‘why’, werd het ineens glashelder wat en waarom ik moest veranderen. Ik moest diabetes niet meer wegstoppen, maar accepteren. Inclusief alles wat daarbij komt kijken.

Met vallen en opstaan

Deze realisatie was het startpunt van een lang proces van ontdekken, vallen en opstaan. Logisch ook; je kunt tenslotte niet verwachten dat mindset alléén zorgt voor een mooie HbA1C en Time in Range (wat destijds overigens niet eens meetbaar was) en bloed- en urineuitslagen.

Nee, koolhydraten tellen, zelf leren mijn basale- en snelwerkende insulinedoseringen aan te passen, stoppen met roken en vaak drinken, praten met anderen over diabetes type 1, omgaan met de mentale tegenslagen, van mijn overgewicht afkomen, gezonde gewoontes op gebied van eten en bewegen aanleren… het kwam allemaal in de jaren na die mindset-switch.

En nu, acht jaar na die klap, ben ik nog steeds bezig met het verbeteren van mijn diabetes management. Nauwlettend houd ik in de gaten welke nieuwe technologieën er op de markt komen die mij kunnen supporten. Of werk ik aan gewoontes die indirect invloed hebben op mijn management.

Het houdt eigenlijk nooit op, maar de stappen die het grootste verschil maken als het gaat om diabetes managen? Die zijn wel gezet. En dat allemaal nadat duidelijk was waarvóór ik het deed. Na die ene mindset-switch.

En dat is waarom ik geloof dat goede diabetes management begint bij je mindset. Je why. Als een lastig moment zich dan voordoet (want dat gaat gebeuren), kun je terugvallen op je why om hier motivatie en energie uit te putten.

Wat is jouw why?

DEEL DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder:

Mis nooit een nieuwe blog of vlog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg melding bij publicatie van een nieuwe blog of vlog. Ik spam je dus niet.

Meer informatie over de nieuwsbrief vind je in het privacybeleid