wekelijks reflectiemoment

Wekelijks reflectiemoment voor betere bloedsuikers met diabetes type 1

Een van de beste tools om op korte termijn je bloedsuiker met diabetes type 1 te verbeteren, is het houden van een wekelijks reflectiemoment. Hierbij kijk je op een vast moment terug op de afgelopen week, waarbij je die week analyseert en op zoek gaat naar patronen en nieuwe inzichten. Op basis hiervan verander je dan je aanpak, wat moet leiden tot betere glucosewaarden.

Wellicht klinkt dit in eerste instantie als iets waar je totaal geen zin in hebt. Maar zo’n reflectiemoment hoeft niet lang te duren (ik ben meestal binnen 5 tot 10 minuten klaar) en het is het dubbel en dwars waard!

Want in de ‘waan van de dag’ is het soms best lastig om patronen te herkennen. Zo kun je hypo’s en hypers soms best makkelijk voorkomen, als je even uitzoomt en een betere blik hebt op wat er de uren/dagen ervoor is gebeurd.

Een ander voorbeeld is dat sommige mensen (en ik ben er daar zeker een van) soms juist te snel aanpassingen doen in hun ratio’s of doseringen. Wellicht zit je bijvoorbeeld twee keer na het avondeten te hoog en pas je daarna direct de ratio van je avondmaal aan, terwijl het eigenlijk je basale insulinebehoefte bleek te zijn die is gestegen omdat je tegenwoordig niet meer tijdens de lunch wandelt…

Hopelijk zie je dus in waarom het handig kan zijn om soms wat meer de tijd te nemen voor het analyseren van je bloedsuikers.

Tips voor een goede reflectie

Mijn advies is om een wekelijks reflectiemoment achter je computer (i.p.v. mobiel) te houden en dan het softwareprogramma van je glucosesensor (fgm of cgm) te openen. Dat gaat sneller, is overzichtelijker en met een beetje geluk geeft het programma zelf al patronen en trends aan. Deze kun je gebruiken als richtlijn voor het aanpassen van je insulinedoseringen of maaltijden (evt. in overleg met je team) waar nodig.

Maar als je dan zo’n reflectiemoment houdt, waar moet je dan naar kijken?

Dat is in principe best persoonlijk en afhankelijk van wat je (diabetes management) doel is. Zo wil het ene individu een hogere time in range, de ander wil minder met diabetes ‘bezig’ zijn en weer de ander wil misschien afvallen. Hieronder deel ik in ieder geval waar ik meestal naar kijk en wat (denk ik) als een mooi startpunt voor inzichten kan bieden:

  • Totale dagelijkse dosis per dag; heb je uitschieters? Wat is de trend? Gebruik je een algoritme en moet je deze daarin aanpassen?
  • Bij hoge bloedsuikers: heb je deze meermaals op een vast moment gehad? Kan je terughalen wat je rond die tijd wel/niet hebt gedaan qua management?
  • Bij lage bloedsuikers: heb je deze meermaals op een vast moment gehad? Kan je terughalen wat je rond die tijd wel/niet hebt gedaan qua management?
  • Hoe is je TIR ten opzichte van vorige week/periode? Welke gewoontes/aanpassingen hebben daarvoor gezorgd?

Als je écht een deep dive wil doen, kun je ervoor kiezen om ook andere informatie erbij te halen. Zo kun je naar correlaties zoeken. Denk aan dagen waarop je sport, wat voor soort sport je hebt gedaan, hoe intensief, hoeveel stappen je op een dag zet, hoeveel calorieën je eet, etc.

Betrokken

Het opdoen van inzichten is natuurlijk één ding, maar je moet op basis daarvan ook een verandering gaan doorvoeren in je aanpak. Anders verandert er niets!

Het mooie van een wekelijks reflectiemoment is dat dit moment je ook de ruimte biedt om concreet uit te denken wat je dan gaat veranderen de komende week! Is het je insulinedosering voor een maaltijd met veel vet die je moet opsplitsen? Of ga je de volgende keer 30 gram kh nemen voordat je gaat joggen na werk?

Door te reflecteren op dit soort inzichten en gewoontes, merk ik dat een wekelijks reflectiemoment me betrokken houdt in mijn behandeling. Het geeft (vind ik) veel voldoening als ik een andere aanpak probeer die resultaten oplevert.

Mijn reflectie doe ik meestal op de zondagochtend, onder het genot van een lekkere kop koffie. En ik sla heus wel eens een weekje (of twee) over, maar een nieuwsgierigheid trekt me toch altijd weer terug naar het houden van zo’n reflectie!

Dit concept waarbij je je bloedsuiker analyseert is trouwens ook op maand- of jaarbasis interessant. Zo kun je echt zien hoe je aanpak en resultaten over een langere termijn is veranderd. Soms is dat iets waar je best trots op mag zijn, of is het juist de reality check die je nodig hebt!

Daarmee daag ik je uit om ook een wekelijks reflectiemoment te houden komend weekend! En om je inzichten hieronder te delen 😉

Succes!

DEEL DIT ARTIKEL

2 reacties

  1. Top idee. Ik vervang altijd op de zondag mijn cgm/extended infusieset. Komt toch nog te vaak voor dat ik hypo’s/hypers heb gedurende de week en onvoldoende zicht heb door welk gedrag dit nou eigenlijk komt en hier vervolgens maar gedeeltelijk wat mee doe.

    Toch is het voor mij de key om zoveel mogelijk af te wegen en daarbij rekening te houden met de activiteit en vooral de intensiteit van het sporten/bewegen. Dit veroorzaak de meeste hypos met vervolgens weer een hyper als gevolg.

    1. Dank voor je reactie, Sven! Ah jij hebt dan vast de 7 dagen infusieset van Medtronic? Zeker erg fijn?

      Ik ben erg blij om te lezen dat je gedrag aanwijst als (mogelijke) oorzaak van de hypo’s en hypers. Daarmee laat je echt zien dat je bewust bent van je handelingen en dat je je realiseert dat je gemiddelde bloedsuiker meerendeel een optelsom is aan keuzes rondom insulinetoeding, voeding en beweging.

      Rebound high’s na een hypo zijn erg vervelend inderdaad, en herkenbaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder:

Mis nooit een nieuwe blog of vlog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg melding bij publicatie van een nieuwe blog of vlog. Ik spam je dus niet.

Meer informatie over de nieuwsbrief vind je in het privacybeleid