Staat de zomer voor de deur? Of ga je op vakantie naar een land met hoge temperaturen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je leeft met Diabetes Type 1. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop warm en benauwd weer effect kunnen hebben op je bloedsuikers, insulinebehoefte én zelfs je insulinecapsules. In dit artikel behandel ik daarom alles wat je moet weten over warm weer en Diabetes Type 1.
Let op: bespreek mogelijke wijzigingen in je insulinedoseringen en/of behandelplan altijd eerst met je diabetesverpleegkundige.
Hitte en benauwdheid kan verschillende effecten hebben op je bloedsuikers, daarom behandel ik dit als eerst.
Uitdroging en hoge bloedsuikers
Als het warm is kun je bij zowel een benauwde of droge luchtvochtigheid sneller uitgedroogd raken. Dit kan leiden tot hogere bloedsuikers, omdat bij uitdroging de glucose zich in je bloedstroom meer concentreert [1]. Deze concentratie komt ook al voor bij een milde vorm van uitdroging, wat je niet eens hoeft te merken. Daarnaast is het ook erg makkelijk om te weinig water te drinken, zonder dat je dit doorhebt.
Onderschat de effecten van uitdroging niet. Wanneer je heel de middag in de gierende zon uitgedroogd op een festivalterrein staat, kun je zomaar omhoog schieten naar de 18 mmol/l of hoger.
Voorkomen en oplossen
Misschien spreekt het voor zich, maar het advies is simpelweg voldoende water te drinken. Daarbij geldt het advies om tijdens hete dagen vaker je bloedsuiker te scannen of te monitoren. Uitdroging (en daardoor hogere bloedsuikers) valt tenslotte moeilijk te anticiperen. Sterker nog, als je dit wel probeert en daardoor insuline toedient, is de kans op een hypo vrij groot.
Meer leren over het belang van voldoende water drinken bij diabetes type 1? Bekijk dan mijn eerder gepubliceerde blog hierover.
Ben je op een bepaald moment toch flink uitgedroogd en heb je daardoor een hoge bloedsuiker? Dan kun je het best verkoeling opzoeken, flink wat water drinken en op basis van je correctiefactor voorzichtig een correctiedosering insuline spuiten. Ik zeg voorzichtig, omdat de reden dat je bloedsuiker hoog is vooral de concentratie van de glucose in het bloed is. Door meer water te drinken los je dit (voor een deel) ook op.
Verbrand zijn en hoge bloedsuikers
Als het zo’n hete dag is, loop je ook het risico dat je verbrand raakt als je jezelf niet voldoende insmeert met zonnebrand. Wanneer je huidcellen bij verbranding door de zon beschadigd raken, zorgt dat voor een bepaalde onderhuidse ontsteking. Om deze beschadiging te genezen produceert het lichaam hormonen, waaronder cortisol, om met de ontsteking om te gaan [2]. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdelijk meer insulineresistent bent, met als mogelijk gevolg hogere bloedsuikers.
Voorkomen en oplossen
Uiteraard geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Smeer jezelf daarom voldoende in tegen de zon. Let hierbij op dat je geen oude zonnebrand gebruikt. Mocht je nu toch last hebben van hogere bloedsuikers en denk je dat dit komt omdat je verbrand bent? Overleg dan met je verpleegkundige voor een behandelplan. Hoe sneller je je bloedsuikers weer onder controle hebt, hoe beter je het lichaam in een positie stelt waar het goed en snel kan genezen.
Warm weer en lage bloedsuikers
Warme en zomerse dagen kennen ook een ander mogelijk gevaar: hypo’s. Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes type 1 in de zomer of bij warm weer gevoeliger zijn voor insuline, vaak omdat je dan meer beweegt [3], en het bewegen an sich kost ook meer energie wanneer het warm is. Daarnaast is er een kans dat de toegediende insuline sneller wordt opgenomen [4].
Voorkomen en oplossen
Dankzij andere factoren die van belang zijn is het helaas zeer lastig om te voorspellen of heet weer voor hypo’s kan zorgen. Denk aan wat je hebt gegeten, hoeveel je beweegt, uitdroging, actieve insuline, etc. De oplossing is daarom om goed voorbereid op pad te gaan. Check je bloedsuikers vaker, zorg dat je middelen hebt om hypo’s snel op te lossen en drink voldoende water.
Warm weer en insuline
Het is goed om te weten dat de ideale temperatuur voor insuline tussen de 2 en 8 graden ligt [5]. Wanneer insuline te lang (al vanaf een uur) wordt blootgesteld aan extreme (25 graden +) temperaturen zal de insuline beginnen met afbreken. Soms kan dit zo erg zijn, dat het onbruikbaar is om je bloedsuikers mee te managen.
In de praktijk draag je insuline meestal bij je in een tas, of onder je shirt (pomp), waar de zon lastiger en minder frequent komt. In principe wordt dit veilig geacht. Wel kunnen bijvoorbeeld de volgende situaties voor problemen zorgen:
- Insuline laten liggen in een tas op het strand
- Vergeten van insuline in de auto
- Insuline direct in de zon op een warme dag
- Insuline verpakken in je koffers bij vluchtreizen
- Pomp te dicht op de huid dragen
Voorkomen door insuline koel te houden
Wanneer je insuline eenmaal aan het afbreken is door de warmte, kun je deze niet meer herstellen. Het advies luidt dan ook om deze insuline niet meer te gebruiken, en oververhitting van insuline te voorkomen door rekening te houden met bovengenoemde situaties.
Dit kan bijvoorbeeld met de verkoelende hoesjes van Frio, welke speciaal zijn ontworpen om standaard insulinepennen en capsules koel te houden bij extreme temperaturen. Ik gebruik de kleine en grote hoes veel in de zomer en op vakantie, vooral vanwege het gebruiksgemak. Je hoeft het hoesje alleen maar enkele minuten in het water te leggen, waardoor het actief wordt tot twee dagen koel blijft. Je kunt natuurlijk ook een grotere koelbox of tas gebruiken.
Gebruik je een insulinepomp? Dan is het advies om deze niet direct op je huid te dragen. Een zak is vaak al ver genoeg om lichaamswarmte en daarmee oververhitting te vermijden. Met sporten in warm weer kan het handig zijn om accessoires aan te schaffen die het dragen van een pomp makkelijker maken, ook om lichaamswarmte weg te houden van de insuline in de pomp.
Overige tips
Ben je opzoek naar praktische tips voor bij warm weer en diabetes type 1? Dan adviseer ik je om de volgende pagina’s te bezoeken:
- Diabetes Vereniging: Wat te doen met warm weer bij diabetes?
- Diabetes Fonds: Zon, warmte en diabetes type 1
Tot slot
Met bovenstaande informatie hoop ik dat duidelijk is dat warmte een serieus effect kan hebben op je bloedsuikers en insuline. Onderschat dit dus niet. Ga goed voorbereid op stap, houd rekening met de weersvoorspellingen en neem altijd een flesje water mee. En: vergeet niet te genieten van het lekkere weer!
Heb jij aanvullende tips voor wanneer je de zon ingaat? Deel ze in de comments hieronder!
Bronnen:
[1]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28739050 [2]: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-to-your-skin-when-you-get-a-sunburn.h24Z1591413.html [3]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4616344/ [4]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6079517/ [5]: https://www.health.harvard.edu/blog/safe-and-effective-use-of-insulin-requires-proper-storage-2018120415486In deze post zitten affiliate links opgenomen. Wanneer je via deze links een aankoop doet, kost dat jou niets extra en krijg ik een kleine bijdrage. Dit kan ik dan weer investeren in deze website om zo nog betere content te creëren. Jouw support waardeer ik in dat geval enorm.
Geef een reactie