Tanden flossen met GUM

Als lezer van mijn blog hoef ik je niet te vertellen dat hoge bloedsuikers effect hebben op allerlei processen in het lichaam. Zo ook je gebit. Sterker nog: volgens een studie uit 2011 (1) blijken mondcomplicaties op nummer zes te staan als het gaat om meest voorkomende complicaties door diabetes. Het is met diabetes type 1 dus belangrijk om naast je bloedsuikers, ook voldoende aandacht te besteden aan mondhygiëne.

Om die reden waardeer ik dat Sunstar GUM in Diabetes Awareness Month aandacht wil besteden aan de link tussen diabetes en een gezond gebit, en mij hiervoor hebben benaderd met de vraag een stuk te schrijven op Ronnie’s Dosis. Maar goed voor je mond zorgen is zo makkelijk nog niet; het kan best lastig zijn om hiervoor de juiste gewoontes aan te leren.

Ik spreek uit ervaring. Veel van jullie zullen toen je jong was vanuit huis zijn opgevoed om je tanden tweemaal daags te poetsen. Dat gold ook voor mij, maar vroeger was ik daar niet erg consistent in. Hetzelfde wat betreft flossen; ik heb zeker drie (!) bewuste jaren nodig gehad alvorens het me lukte om elke avond flossen een gewoonte te maken. Er was zelfs een tijd dat ik niet eens jaarlijks naar de tandarts ging! Daarbij rookte ik toen sporadisch én mijn bloedsuikers waren nog niet zo strak gereguleerd als tegenwoordig. En dát is een recept voor problemen. 

Mogelijke gevolgen bij diabetes type 1 

Dat is nu gelukkig allemaal anders. Maar met alleen het hier en daar het weghalen van tandsteen en wat waarschuwingen, ben ik er achteraf goed mee weggekomen. Want als we kijken naar wat er had kunnen gebeuren, dan schrijft het Diabetes Fonds: “Hoge bloedsuikers zorgen in je mond voor meer groei van bacteriën. Die leiden tot extra tandplak, waardoor het tandvlees geïrriteerd en ontstoken raakt. Het wordt slap, gezwollen en bloedt snel. Je kunt ook last krijgen van slechte adem of een vieze smaak in de mond. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot en in het ergste geval gaan de tanden los zitten. Ook kun je last krijgen van wortelpuntontsteking (2).” 

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar daar krijg ik de kriebels van. En daar houdt het niet bij op. Want als je tandvlees ontstoken raakt, kan dat er ook nog eens voor zorgen dat je minder gevoelig wordt voor insuline. En dat maakt het weer lastiger om je bloedsuikers te managen (3). 

Mijn persoonlijke mondhygiëne 

Je kunt begrijpen waarom ik tegenwoordig wél goed voor mijn mond zorg. Allereerst natuurlijk door zo goed mogelijk mijn bloedsuikers te reguleren (zie andere blogs). En wat mondhygiëne specifiek betreft, doe ik het volgende: 

  • Tweemaal daags elektrisch poetsen, want dit verwijdert meer tandplak 
  • Flossen met softpicks, want dit vind ik eenvoudiger dan flosdraad (en daarom makkelijker om vol te houden)  
  • Mond spoelen na tandenpoetsen 
  • Mond spoelen met water na het drinken van koffie 
  • In de nacht mond spoelen met water na oplossen van hypo’s met druivensuiker 
  • Niet roken, uiteraard 

Voor het flossen van mijn tanden gebruikte ik al een tijd de softpicks van Sunstar GUM, maar voor deze blog heb ik tevens een elektrische tandenborstel, tandpasta en mondspoelmiddel mogen testen. En hoewel ik vooraf niet veel verschil verwachtte tussen mijn oude elektrische tandenborstel en deze van Sunstar GUM, kan ik na een week gebruik zeggen dat ik blij ben met de switch. Ook het mondspoelmiddel bevalt goed, met name vanwege de frisse nasmaak en het feit dat er antioxidanten van granaatappel in verwerkt zit. Dat zou het tandvlees namelijk moeten versterken. 

GUM producten die ik gebruikt

Ik kan hun producten dan ook met een gerust hart aanbevelen voor het onderhouden van je gebit. Maar vergeet dus niet dat het managen van bloedsuikers minstens zo belangrijk is voor een goede mondgezondheid. 

Bronnen:

(1): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121021/

(2): https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/complicaties-van-diabetes/mondcomplicaties

(3): https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/lichamelijke-complicaties/gebit