Laat jouw Freestyle Libre vaak los voordat de 14 dagen waarin je ‘m kunt dragen zijn verstreken? Ik weet hoe vervelend het is; ik had het eerst ook. Gelukkig weet ik er tegenwoordig voor te zorgen dat dit nog maar zelden gebeurt. Lees hieronder hoe ook jij met 5 stappen de kans verkleint dat je Freestyle Libre loslaat.
Stap 1: vuil verwijderen
De eerste stap draait om het verwijderen van restjes vuil van je bovenarm. Dit doe je door een handdoek nat te maken met lauwwarm water, en vervolgens wrijf je de natte punt over de plek waar je de Freestyle Libre ongeveer gaat plaatsen. Vervolgens maak je deze plek ook weer droog met een droge kant van de handdoek, zodat je zeker weet dat je arm goed schoon is.
Stap 2: scrubben
Stap 2 is voor mij de stap die het meeste impact heeft: scrubben. Hiermee haal je namelijk de dode cellen van je huid af, waardoor deze niet onder de sensor van de Freestyle Libre komen te zitten. Dit verkleint de kans dat de Freestyle Libre loslaat aanzienlijk als je het mij vraagt.
Zorg ervoor dat je een scrubhandschoen een beetje nat maakt (droog kan ook, maar kan pijn doen), en doe hier een beetje body scrub op. Wrijf vervolgens met een beetje kracht over de plek waar de Libre geplaatst moet worden. Wanneer je klaar bent wrijf je resterende scrub van je arm af door opnieuw met een nat puntje van een handdoek over je bovenarm te vegen. Droog je arm in dit geval niet, want hij moet glad blijven voor de volgende stap!
Hierbij links naar goede scrubhandschoenen en body scrub.
Stap 3: scheren
De volgende stap is het scheren van de haartjes die op je arm zitten. Hiermee zorg je dat het oppervlak van je bovenarm volledig egaal en glad is, en er ook geen haartjes onder de FSL zitten die kunnen voorkomen dat de sensor goed blijft plakken.
Wanneer je een scheermesje over de (beetje natte) bovenarm schuift, zullen alle haartjes een voor een loslaten en word je huid helemaal glad.
De scheermesjes kun je zo kopen bij de lokale supermarkt of drogisterij.
Stap 4: Freestyle Libre plaatsen
In stap 4 plaats je de Freestyle Libre zoals je gewend bent. Kies eerst de plek waar je de Freestyle Libre gaat plaatsen. Bij mij blijft de FSL het best plakken als ik de sensor plaats op het meest platte gedeelte van de bovenarm; deze vind je door je arm te buigen. Dit stuk blijft dan namelijk nog steeds plat.
Vervolgens verwijder je mogelijke bacteriën door met het bijgeleverde alcoholdoekje over de plek van plaatsing te wrijven. Hierna wacht je even tot je arm aan de lucht is opgedroogd, alvorens je de Freestyle Libre op je arm plaatst.
Stap 5 (optioneel): foliepleister over de Freestyle Libre
De laatste (optionele) stap is om een foliepleister (vaak gebruikt in de medische wereld) over de Freestyle Libre te plakken. Een pleister als deze zorgt ervoor dat de Libre geen kant op kan, en er kunnen door de folie ook geen bacteriën, vloeistoffen of overige zaken bij de sensor komen die er voor zouden kunnen zorgen dat de Freestyle Libre loslaat.
Of deze stap voor jou nodig is hangt vaak af van verschillende factoren, zoals wat voor huid je hebt, hoe actief je bent, en meer. Voor mij persoonlijk is deze stap meestal niet nodig, maar als dit wel het geval is dan gebruik ik het liefst de Tegaderm 6×7 cm foliepleisters omdat ik hier de beste ervaringen mee heb en deze een mooi formaat hebben.
Tot slot
Wanneer je de bovenstaande 5 stappen volgt zorg je ervoor dat de Freestyle Libre zo lang mogelijk blijft zitten. Ik pas ze elke keer als ik een nieuwe sensor plaats toe, en ik kan me de laatste keer dat een sensor van mijn arm losliet niet meer herinneren. Ik hoop daarom dat deze stappen net zo goed werken voor jou.
Bekijk je deze 5 stappen graag na in video-format? Kijk dan deze YouTube video.
Heb jij nog goede tips om ervoor te zorgen dat je Freestyle Libre niet loslaat? Deel ze in de comments hieronder!
In deze post zitten affiliate links opgenomen. Wanneer je via deze links een aankoop doet, kost dat jou niets extra en krijg ik een kleine bijdrage. Dit kan ik dan weer investeren in deze website om zo nog betere content te creëren. Jouw support waardeer ik in dat geval enorm.
Heb je mooi geschreven. Ik scheer erst en dan pas de scrub. En ik gebruik ook nog skin tac. En ondanks dit blijft die hooguit 5 dagen zitten en dan laat de rand al 50 % los. Het moet toch echt niet kunnen dat je bijzondere daden moet doen of extra fixeren om hem 14 dagen te houden. Ik vind hem aan de dure kant, dus hun mogen wel hun best doen om juiste plaksel te produceren. Door de onzekerheid schommel mijn suiker nog erger dan anders, helaas!
Hi Heike,
Wat vervelend om te horen, ik kan me voorstellen dat dit frustrerend is. Over het algemeen moeten bovenstaande tips bij de meeste mensen goed werken, maar er zijn helaas uitzonderingen. Dit kan aan veel factoren liggen, waaronder ook de huid zelf. Héél vervelend. Heb je met jouw verhaal wel eens gevraagd bij het ziekenhuis of je in aanmerking komt voor een andere sensor? Wellicht heb je daar meer geluk mee.
Ik hoop dat het goedkomt!
Goed stuk Ronnie !
Bij mij zitten ze doorgaans muurvast, al maak ik net als jou de boel eerst goed schoon.
Ter bescherming draag ik deze armbandjes erom heen… die zijn ideaal.
https://diabetika.es/en/armbands-for-sensor-protection/419-armband-for-libre-sensor-flesh-color.html
Ze zijn op maat te bestellen, en hebben een soort rubber bovenrandje zodat ze niet zo makkelijk gaan schuiven.
Thanks
Ha Marcel,
Dank voor je reactie, goed om te horen dat ze bij jou ook goed blijven zitten. En een mooie tip heb je, met de armbanden! Hoop dat er lezers zijn die hier iets aan hebben 🙂
Hi Robbie, dank voor je tips. Ik draag de freestyle libre afwisselend op m’n arm en bovenbil. Op m’n bil zit deze meer afgeschermd en krijg ik ook minder starende blikken. Met zwemmen, dansen blijft deze dus beter zitten dan op m’n arm. Ik mis wel een huidskleurige sticker, zodat het witte dopje minder opvalt. 😁
Graag gedaan Mena! Ja…Zulke stickers zijn nog best lastig te vinden helaas!
Huidskleurige stickers zijn verkrijgbaar bij Amazon, gewoon onder Freestye libre 2 pleisters,.
Dank voor de aanvulling Anieta!
Hi Ronnie, ik ben één van de gelukkige mensen. Vanaf dag 1 heb ik de huid gereinigd met alcohol. Laten drogen. Skintac, laten drogen. Fsl plaatsen en zó vast dat ik na 2 weken moeite heb met verwijderen. Sterkte voor iedereen die problemen heeft..niet leuk! Maar mss helpen jouw tips hén!!
Hi Petra,
Dank voor je reactie, en fijn dat je nergens last van hebt 😀 Skin Tac is ook een goede suggestie! Ik hoop dat mijn tips en die van jou hen inderdaad helpen.
Wat een ellende die Libre freestyle sensoren. Ze plakken geweldig maar de sensoren vallen van de plakkers. Nu kom ik dus sensoren tekort. Is niet mijn fout maar worden ook niet vergoed. Wat nu ?
Maar weer terug naar het oude vinger prikken helaas.
Wat vervelend! Ik heb dit zelf nooit meegemaakt, en het is volgens mij ook niet een veelvoorkomende klacht. Ik zou bellen met Abbott, zij geven in dit soort gevallen vaak een / meerdere nieuwe sensoren. Dit klinkt in ieder geval als een batch met een fabrieksfout.
Succes!
Bij de FL1 kreeg je er nog een setje alcoholdoekjes bij, bij de FL2 niets.
Ik heb al eerder aangegeven bij Abbott om hier per verpakking een Skintac doekje bij te leveren, omdat deze een effectieve hechting bewerkstelligen.
Ik gaf als voorbeeld dat een Sensor een fietsenplakkertje is dat beter hecht met Solution!
Echter dit wilde ze niet toegeven, omdat ze liever als extra overzetpleisters bijverkopen, of dat de dure Sensors eerder vervangen wordt omdat ze de 14 dagen vaak niet eens halen!
Ik plak de Freestyle libre altijd aan de binnenkant van mijn bovenarm. Hij blijft heel goed zitten en je stoot hem er ook niet vanaf.
Ik ga je tips ook zeker gebruiken aan de binnenkant van mijn arm 😄
Hi Barbara,
Wat fijn! Dat is zeker een goed alternatief qua plek. Ik hoop dat deze tips ervoor zorgen dat de sensor er helemaal nooit meer afvalt 😉
Wou vragen had de sensor eerst binnenkant van mijn arm plakt heel goed …maar ik probeer nu achter bovenarm maar als hij loslaat kan ik gewoon er weer nieuwe opdoen ..maar kwam ook tegen dat je van die foliepleister krijgen kan krijgen weet niet waar ik die kan krijgen …
Mooi overzicht. Zodra de sensor is bevestigd druk ik met een wattenstokje op het kleine randje rondom waardoor de hechting optimaal is en er geen water onder de pleister kan komen tijdens het douchen.
En o ja bij het verwijderen gebruik ik het spuitbusje Limisan zodat de huid niet geïrriteerd raakt.
Ha Han,
Dank voor je compliment én goede aanvullingen!
Zal zėker goed werken maar wel veel handelingen. Ik gebruik een Skin Tac Wipe na het alcoholdoekje. Om de fsl er weer aftehalen gebruik ik een pleisterverwijderaar (spuitbusje). Snel en werkt perfect!
Ha Annette!
Goede tips 🙂 En dank voor je reactie.
Ikzelf gebruik de Tegaderm alleen bij uitzonderingen, en ben daardoor meestal niet meer dan 3 tot 5 minuten per sensor kwijt. Persoonlijk vind ik dat nog wel te overzien.
Beste Ronnie,
Goede tips!
Als je een tegaderm pleister over de sensor plakt, moet je dan een gaatje in het midden prikken van de tegaderm pleister en dat precies plaatsen over het gaatje van de sensor. Volgens de fabrikant dient het gaatje vrij te blijven. Wat is jou ervaring hiermee?
Groet,
Rikkert
Ha Rikkert,
Dank voor je een reactie. Leuk om te horen. En een zeer goede vraag!
Ik heb persoonlijk geen problemen wanneer de tegaderm het gaatje van de sensor bedekt. Mijn metingen (versus die van een vingerprik) blijven om en nabij gelijk.
Van wat ik heb gezien, zijn er ook mensen met de FSL die een flinke band om hun arm plaatsen. In dat geval werkt het ook nog.
Als de fabrikant adviseert om het gaatje vrij te houden, dan ga ik mee in dat advies. Idealiter heb je met de eerste vier stappen de tegaderm ook niet (meer) nodig. Echter, in de praktijk is het voor mij in ieder geval geen probleem gebleken.
Succes!
Hoi Ronnie,
Ik heb moeite de oude sensor van mijn arm te verwijderen. De lijmresten van plakkers blijven op mijn huid zitten, en moeilijk met alcohol te verwijderen. De tip om de sensor aan de binnenzijde vind ik een hele goede!!! Dit ga ik bij volgende keer uitproberen.
Ha Hein,
Dank voor je reactie.
Het lijken wel twee uitersten soms: bij de een blijft de sensor niet zitten, en bij de ander laat ‘ie niet los. Het lijkt erop dat iemand zijn of haar huid hier een grote rol in speelt, maar in beide gevallen is het dus niet optimaal.
Ik hoop dat het met de binnenkant beter gaat; dat is ook de plek die Abbot zelf adviseert.
Houd ons op de hoogte!
Groetjes,
Ronnie
Ik gebruik babyolie om de sensor en lijmresten te verwijderen
Dank voor je goede toevoeging Desiree!
Wou vragen als mij die sensor er afvalt kan ik er zo weer nieuwe op doen want heb hem net twee weken via ziekenhuis diabetes afdeling …en wou vragen hoe kan ik die foliepleister krijgen want dat las ik ook dat dat een oplossing is voor dat hij er afvalt gr johanna
Hi Johanna, Dank voor je reactie!
Je kunt de folie hier aanschaffen: link
Succes!
Hallo Ronnie,
Ik ben iemand die alvorens iets te kopen of iets uitprobeert alles tevoren zo goed mogelijk bekijkt/informeert. Ik ben nu sinds een viertal weken gebruiker van de Freestyle Libre sensor, dit op advies van mijn huisarts en praktijkverpleegkundige waar ik onder controle ben. Ik heb de vijf adviezen doorgenomen en heb bij voorbaat de pleister uitgeprobeerd door deze eerst zonder sensor, want die had ik nog niet ontvangen, op mijn arm te plakken, uiteraard met de adviezen van ontharen, scrubben en ontsmetten. En deze pleister bleef heel goed zitten. Dus heb ik vanaf het begin deze pleister gebruikt en zeer tot mijn tevredenheid. Hij blijft 14 dagen goed zitten en in die 14 dagen ga ik regelmatig in bad en heb geen problemen dat de pleister loslaat. Zelfs met het verwijderen van de sensor, vandaag voor de tweede keer, zit de pleister nog zo goed dat ik nogal wat moeite moet doen om hem los te krijgen, maar dat lukt prima en ook de sensor kan ik heel goed verwijderen, alles zonder hulpmiddelen. Prima jouw adviezen.
Misschien is mijn reactie ook iets voor Johanna Jonker Koning!?
Groetjes George
Ik doel in mijn reactie op de vegaderm foliepleister, voorzover dit niet duidelijk was!
Groetjes George
Ik gebruik eerst ontsmettingsmiddel en dan Skin tax zeer sterke lijm en daarboven een grote pleister toch gebeuren er soms ongelukjes op den duur krijg ge meer ervaring in om een sensor goed te plaatsen
hoi Ronnie
een andere vraag over de sensor deze irriteert wel eens zeker als ik op mijn zij lig om te slapen maar de vorige keer zelfs zoveel pijn (zonder dat ik lag) dat ik de sensor na 3 uurtjes eraf moest halen. ook al een keer ontstoken gehad. Is dit te voorkomen?
Ha John,
Ik heb dit zelf (gelukkig) nog niet meegemaakt, maar ik zou kijken hoe je het vaakst slaapt en aan de hand daarvan de sensor plaatsen op een locatie waardoor de kans klein is dat je erop gaat liggen. Er zijn mensen die de sensor ook op hun buik, bovenbeen of billen plaatsen. Misschien kun je hiermee experimenteren?
Groetjes,
Ronnie
Ik gebruik deze ook maar heb nooit gehad dat het losraakt. Na 14 dagen moet ik moeite doen om het los te trekken, zo strak en goed zit het bij mij vast
Bij het aanbrengen ontsmet ik het gedeelte en bij het klikken op mijn arm duw ik met wat kracht en blijf dit even ingedrukt houden een paar seconden. Ik denk als je dit niet met wat extra kracht aanbrengt en niet een paar seconden vasthoud dat het sneller los zal raken
Hi Ronnie. Bedankt voor je duidelijke uitleg, ik heb er de laatste tijd ook erg last van dat de sensor er zomaar afvalt. Ik ga deze tips zeker uitproberen bij de eerst volgende sensor wisseling. Die Tegaderm Film 6x7cm wil ik ook gaan proberen, omdat deze onzichtbaar is, he nu zo’n witte erop. Jouw link naar Bol.com om deze te bestellen, deze waren nu niet leverbaar. Op andere sites vaak per 100 stuks. Heb je nog tips waar ik deze wel kan bestellen?
Alvast bedankt en keep on going
Groetjes,
Christina
Hi! Wat vervelend dat ze niet meer op Bol.com staan. Ik zou Amazon.nl proberen, of importeren uit Amazon UK. Anders weet ik het helaas ook niet…
Ik ben brandweerman en stoot mijn scanner er regelmatig af, is het plaatsen op de buik of bovenbil een optie, want scanners die er vroegtijdig afvallen worden niet vervangen met als gevolg prikken…….
Ha Stefan,
Dank voor je reactie. ‘Officieel’ adviseert Abbott alleen achterkant bovenarm als optie voor de sensoren, maar op basis van eigen ervaring en die van duizenden anderen in de online community, kun je absoluut de sensor plaatsen op je buik, bovenbil en zelfs je bovenbeen.
Daarnaast is het vragen of je toch een sensor vergoed krijgt altijd het proberen waard; toen ik de FSL gebruikte heb ik altijd een nieuwe gekregen van Abbott als de sensor eraf viel (3 x). Succes!