Ditmaal een korte blog, maar wel een belangrijke. Ik wil namelijk meegeven dat je ook je kleine overwinningen moet vieren, wanneer je diabetes type 1 hebt. Iets wat ik me recent weer besefte.
Zoals de meesten van jullie weten werk ik (met trots) bij JDRF Nederland en hoop ik zo een bijdrage te kunnen leveren aan een wereld zonder T1D. Vorige week organiseerden we een webinar over het 100-jarige bestaan van insuline als behandeling voor diabetes type 1. Daar maakte ik een keus waar ik achteraf zo trots op was, dat ik het even in mezelf vierde.
De situatie was als volgt. Voorafgaand aan het webinar, welke in de avond plaatsvond, hebben we met het team en een deel van de sprekers samen een avondmaal gegeten. Dit doen we wel vaker bij webinars. In dit geval heb ik ook T1D-community buddy Ilse Langelaar (@positiefmetilse) ontmoet (foto hierboven).
Ik kreeg de keuze om, net als de rest van het team, pokébowl te bestellen.
Heerlijk, weet ik nog van de avond van het webinar een maand daarvóór; daar kreeg ik diezelfde keuze en koos ik voor een pokébowl met rijst. Nu ben ik niet schuw voor koolhydraten, maar in de setting van die avond – terwijl je in volle voorbereiding bent van een uitzending – was het vrij lastig om een echt goede inschatting te maken van het aantal koolhydraten. Hierdoor was mijn insulinedosering bepalen een lastige opdracht.
Gevolg toén was een stijgende glucosespiegel, met 15 mmol/l als piek. Voor mij is dit oncomfortabel, zeker wanneer de situatie aan mij vraagt of ik juist gefocust en scherp wil zijn (zoals tijdens werk).
Toen ik de keuze voor het bestellen van een pokebowl bij het webinar van vorige week opnieuw kreeg, besloot ik daarom te passeren. In plaats daarvan ging ik voor een maaltijdsalade van de AH. Dankzij het label op de verpakking wist ik precies wat ik at (54 gr kh) en hoeveel ik moest doseren.
Mijn bloedsuiker kwam die avond niet boven de 8 mmol/l. Hierdoor voelde ik me veel beter tijdens de uitzending en kon ik beter presteren.
Mijn punt is niet dat je altijd maar de ‘lekkere of makkelijke’ keuze moet laten voor de ‘verstandige’ keuze. Dat doe ik ook niet altijd. That’s part of life.
Mijn punt is dat ik stilstond bij wat de situatie van mij vroeg, dat ik een keuze heb gemaakt die daaraan heeft bijgedragen, en dat dit best gevierd mag worden.
Diabetes type 1 managen bestaat namelijk uit het maken van honderden moeilijke keuzes per dag. Het zou zonde zijn om alleen stil te staan bij de keuzes die minder goed uitpakken, vind je niet?
Hai Ronnie,
De titel spreekt mij tegen. Overwinningen nee, en is net wat jij ook al in het artikel schrijf je bloedsuikers in de TIR te houden en rekening houdend met de hoeveel insuline je gaat inspuiten/gebruiken. Voor mijzelf sprekend ik weet in elke groente de minste koolhydraten er in zitten en daar kies ik uit om in geval veroordeeld 80 gram per maaltijd eraan te houden, daarom is het geen overwinning maar een plicht. Mijn DVK dat eet je toch meer kh om geen hypo ‘s te krijgen. Alles dient met mekaar in overeenstemming te zijn anders gaan de alarmen (FSL2) af en heb je hypo ‘s of hypers. Ik zal het wel negatief benaderen of ben ik realist. Als ik bij een diëtiste kom dien ik altijd mijn brood aan te passen of te vervangen door kleinere hapjes met de dezelfde hoeveelheid kh tot mij te nemen, maar dan mijn vraag met halfvolle maag naar het werk te gaan (de meeste niet diabeten stappen in de auto zonder te eten – trend?) kan ik als diabeet niet maken daar ik al eens met een hypo een auto ongeluk heb veroorzaakt afkomend van mijn interniste.
Welke diabeet kan mij hierin tips geven om niet met lege – halfvolle maag je bloedsuikers in de TIR te houden en lage bloedsuiker schommelingen te hebben? Ronnie daar jij ook bewust kiest wat houd mijn in de range. Dit leer je door vallen en opstaan, toch?
Ge groet,
Meijel62
Ha Hein,
Ik denk dat wij daar beiden anders naar kijken.
Als ik honger heb buiten mijn routine om, eet ik, en doseer daar doseer ik naar. Krijg ik dan (kleine kans) toch een hypo of hyper, dan accepteer ik dat en los ik het op. Hierbij probeer ik er geen emotie aan te koppelen. Meestal gaat dit goed (al ben ik ook maar een mens).
Om voller te zitten adviseer ik om voeding te eten met veel vezels. Echt veel. Zegmaar 40-50 gram vezels in totaal per dag veel. Meeste mensen halen dit niet met hun voedingspatroon, maar het zal je gezondheid helpen. In dat geval moet je echter wel goed kunnen doseren, uiteraard. Want meer vezels = meer koolhydraten.
Routine helpt bij het managen van diabetes, maar daar hoef je jezelf echt niet 100% aan te houden. Daarnaast geldt dat binnen die routine, je ook flexibiliteit kan creeren. Tenslotte: 80 gram kh aan pasta voor diner, is iets anders dan 80 gram kh rijstschotel. Maar de dosering is om en nabij hetzelfde…