Diabeter heeft er een nieuwe patiënt bij! Na een wachtlijst van vier maanden voor dit ziekenhuis dat volledig is gespecialiseerd in diabetes, heb ik mijn eerste afspraak gehad. Meerdere lezers waren benieuwd naar hoe ik het overstappen naar Diabeter heb ervaren. Daarom heb ik besloten mijn eerste indruk te delen in een blog.
Uit respect voor privacy noem ik geen namen van huidige en vorige verpleegkundigen, artsen, andere zorgverleners en mijn vorige ziekenhuizen.
Waarom ben ik overgestapt?
Voordat ik mijn eerste ervaring deel, vertel ik eerst waarom ik van ziekenhuis ben geswitched. De grootste reden voor deze switch is omdat ik mijn vorige ziekenhuis niet voldoende faciliterend vond.
Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat ik geen CGM of Closed Loop systeem kon krijgen. Dat kan bij Diabeter ook niet zomaar. Het ging er mij om dat ik niet werd gestimuleerd tot nadenken. Dat er niet gevraagd werd waarom ik zo over bepaalde onderwerpen dacht. En als ik kritische vragen stelde over een mening of behandeling, ik hier geen of geen duidelijk antwoord op kreeg. Hierdoor voelde ik me uiteindelijk niet genoeg begrepen.
Nu geloof ik dat de mensen die mij hielpen in het vorige ziekenhuis hun hart op de juiste plek hadden, dus dat is het niet. Maar misschien was er te weinig tijd (te veel patiënten/werk), of had ik gewoon andere verwachtingen. Either way: het was voor mij reden voor een overstap.
Mijn eerste afspraak
Na een behoorlijke wachtlijst van vier maanden was ik officieel patiënt bij Diabeter. Alvorens mijn eerste afspraak werd mij verteld dat ik een ‘versneld’ instroomprogramma zou krijgen. Deels via fysieke afspraken, deels via videobellen (i.v.m. corona). Videobellen in plaats van een fysieke afspraak is trouwens altijd mogelijk, als je eenmaal volledig bent ingestroomd.
Op 12 januari 2021, stond de kennismaking met mijn verpleegkundige én internist op de planning. De diëtist moet ik nog ontmoeten. Voor mij is deze ‘teamaanpak’ overigens nieuw; ik schakelde in het verleden alleen met een diabetesverpleegkundige (met uitzondering van een specialist, als ik daar naartoe werd doorverwezen).
Gedurende mijn eerste afspraak bij Diabeter werd duidelijk dat ik iedereen uit het team (per mail) individueel kon aanspreken op zijn/haar expertise, mocht ik daartoe behoefte hebben. Voor mij is dit fijn, want ik hou van korte lijntjes. Ik wil zelf de boodschap brengen en de vragen kunnen stellen waar nodig. Hiervoor wil ik niet afhankelijk zijn van een ander.
De gesprekken
Voor een goede klik vind ik het fijn als ik weet met wie ik aan tafel zit. Wat het verhaal van de persoon tegenover mij is. Uiteraard draaide deze eerste kennismaking vooral om het juist en volledig verwerken van mijn informatie in het systeem, maar zowel de verpleegkundige als internist hebben zich ook persoonlijk voorgesteld. Het geeft mij een beeld waarom ze doen wat ze doen, en dat wekt vertrouwen.
Waar ik vooral over te spreken ben, is dat er in beide gesprekken goed werd doorgevraagd waarom ik een bepaalde opvatting, mening of overtuiging had. Een concreet voorbeeld: ik gaf aan dat ik de behoefte heb om dezelfde resultaten te behalen (88% Time in Range), maar tegenover minder moeite. Er werd goed doorgevraagd waarom ik dan deze resultaten wilde behalen. Waar die behoefte vandaan kwam. Wat mijn motivatie hiervoor was.
Mijn antwoorden daarop zijn voor deze blog niet relevant, maar het gaat erom dat ik het goede gesprekken vond die niet oppervlakkig waren. Dat belooft veel goeds.
Het vervolg
Het instroomprogramma is vooral bedoeld om informatie over mij te vergaren. Niet alleen als het gaat om mijn ‘diabetesstatistieken’, maar ook over wie ik ben, wat diabetes voor mij betekent, en wat ik wil. En dat neemt Diabeter serieus. Tijdens mijn eerste bezoek heb ik een map ‘huiswerk’ meegekregen, met daarin opdrachten die het ziekenhuis onder andere een beeld geven over hoe ik emotioneel met diabetes omga.
Na het instroomprogramma wordt er met de verzamelde informatie door alle teamleden een behandelplan opgesteld. Dit plan wordt, zo is mij verteld, vervolgens voorgelegd en besproken met mij. Op deze manier word ik dan ondersteund in het maken van een keuze voor mijn behandeling.
Hoe dat eruit ziet, dáár kan ik nu nog helemaal niets over delen. Ik heb nog zo’n 4 á 5 afspraken hiervoor te gaan.
Mijn eerste indruk van Diabeter
De aanpak van Diabeter oogt doordacht, integraal en uitgebreid. Dit dankzij de team-aanpak, individuele bereikbaarheid en het feit dat er ook rekening wordt gehouden met het emotionele en psychologische aspect van diabetes. Ook de eerste gesprekken lijken veel goeds te beloven, vooral als het gaat om het gespreksniveau (dankzij goed doorvragen) en de achtergrond van de zorgverleners. Hiermee kan ik zeggen dat mijn eerste indruk van Diabeter positief bevalt.
Uiteraard deel ik zodra mogelijk ook hoe de totale ervaring uiteindelijk bevalt. Dat gebeurt hier en/of via mijn Instagram.
Ga of wil jij ook naar Diabeter? Deel met mij in de reactie hieronder waarom!
Hallo Ronnie,
Wat begrijp ik dit goed, ik voel het zelfde.
Sinds bijna twee jaar heb ik diabetes lada (ben nu 61j.)
Aardige mensen de diabetesverpleegkundige, ik heb er niks aan, er is geen plan, geen protocol, geen reflectie, gezien wat ik zou wensen geen begeleiding/structuur/opbouw.
De eerste verpleegkundige vond mij een perfectionist (na 3 maanden) ik moest maar naar een psycholoog. Ik ben volledig geen perfectionist, aanvankelijk na diagnose ben ik uit mezelf strak gaan eten zonder begeleiding. Twee maal daags groeten + tahoe en koolhydraatarm brood.
Daarmee had ik zelf mijn HBA1c snel in de goed range. Ik moest een meer proberen, zonder uitleg en begeleiding. Er gingen 6 maanden tussen twee afspraken in zitten. Ik ben overgestapt en gezegd dat het niet klikte. De tweede ook alleraardigst, afspraken om de 4 maanden. Meetkundig juist, je doet het goed (?), die opmerking verwarde mij.
Laatste weken meerdere hypo’s (‘s nachts 112 bellen – woon alleen). Er is stress geweest, ben gevoeliger geworden, waardes veranderen, kan minder eten.
De verpleegkundige vroeg mij vrijdag : wat kan ik voor jou betekenen?
Nu een afspraak gemaakt na nachtelijk debacel.
Zegt zij : jij kiest. Ik zeg ik kies niet, ik weet het niet. Wat ik doe doe ik uit veiligheid (overleven).
– Er is nooit gesproken over een veiligheidsprotocol.
Wat te doen bij … Lijkt mij zo logisch omdat vast te leggen.
– Als je leert autorijden nemen ze een rijtje door : inparkeren, snelweg, in de binnenstad rijden, theorie etc.
Als je de onderdelen beheerst kan je een jaar later dwars door Parijs rijden.
Mij is niks geleerd.
Nu na bijna twee jaar krijg ik dinsdag een raamwerk op papier.
Je merkt wel dat ik boos ben, ik ben ook afhankelijk. Ja het zijn aardige mensen.
Dit ligt niet alleen aan corona – dat heeft het wel bemoeilijkt.
Afgelopen week ook bij de internist geweest, mijn hba1c waardes zijn verslechterd (niet heftig).
Aardig open gesprek gehad, hij heeft mij nu doorverwezen naar TopSupport | Sportgeneeskunde en Fysiotherapie. Antoon Coolenlaan 1-03 | 5644 RX Eindhoven | T: 040 – 286 4144 | http://www.topsupport-anna.nl
Heb een intake gesprek gehad, Ted-talk gekregen over blue zone en die voedingswijze.
Over 6 weken na zelf op een website alle opzoeken en uitwerken weer een afspraak (dat ga ik veranderen, weer geen handen en voeten). Misschien ben ik te afwachtend, ik verwacht overal meer protocol en structuur. Ik ga proberen meer te vragen wat ik nodig heb.
Ik schrijf even niet verder, het zal zich uitwijzen.
Ik merk dat ik aangeslagen ben en moe.
Duidelijk dat e.a. nog niet voor iedereen goed verloopt.
Jij ben veel technischer en preciezer dan ik, dat is een kwaliteit.
Ik waardeer ook de gedachte om eenvoud in zaak te brengen dat er meer tijd over is om te leven.
Ik volg je met genoegen, nog niet alles gelezen.
Succes, warme groet Loes
Ha Loes,
Dank voor je uitgebreide reactie. Ik hoop dat het raamwerk wat je krijgt de informatie biedt die jij zoekt.
Mijn ervaring leert dat ik een eigen raamwerk heb moeten creëren. Door zelf over de conditie en alles wat er mee te maken heeft te leren, en het ook toe te passen, en op basis daarvan weer te corrigeren. Perfect wordt het nooit, maar beter kan altijd.
In dit plaatje past goede steun van mensen om je heen, zo ook artsen en verpleegkundigen. Mensen die niet oordelen, maar je helpen om je eigen raamwerk te ontwikkelen of te verbeteren.
Ik heb het idee dat ik hiervoor bij Diabeter aan het juiste adres ben, maar de tijd zal het leren.
Leuk om te horen dat je me met genoegen volgt, ik hoop dat je er veel van leert en dat het je houvast geeft.
Fijn weekend en op mooie bloedsuikers met een goede kwaliteit van leven,
Ronnie
Hallo Ronnie,
Als er wisselwerking tussen jij als diabeet en het team dat jij begeleidt naar constante bloedsuikerwaardes dan komt het goed. Dat wil niet zeggen dat jij hun blindelings dient te volgen, er zal een wisselwerking dienen te ontstaan. Daar ik nu 46-jaar type 1 diabeet volgt ik mijn team niet altijd op, daar jij net als ik ervaring en levenslessen heb opgedaan, vandaar de wisselwerking die er dient te zijn om samen tot een kwalitatief en geaccepteerd leven te komen waar jij de ene keer neemt en de andere kant geeft. Waardes uit diabeetboekjes is zeker niet de maatstaf daar een ieder anders reageert op zowel te hoge als lage bloedsuiker waarden. Je kent mekaar door en door en weet hoe een ieder reageert.
Nu de Inreda kunstalvleesklier pomp van Robin Koops getest wordt, zie je weinig berichtgeving hoe het gaat met de proefpersonen. Daar zou ik graag meer over willen lezen, is dit mogelijk? In mijn ogen is dit de beste oplossing die volgens mij er is. Zou jij daar vragen over willen stellen?
Met vriendelijke groet,
Hein
Ha Hein,
Dank voor je reactie! Het gaat inderdaad om een wisselwerking. Zeker niet altijd blind luisteren, maar wel het advies goed ter harte nemen en je eigen oordeel daarover vellen met onderzoek en kennis.
Ik heb toevallig aan DiabetesFonds al eens gevraagd (zij sponsoren de testperiode, als ik het goed zeg) om hier meer over te communiceren. Ik zal zelf eens contact zoeken met Inreda om te kijken of ik iets op papier (blog) kan krijgen, goed idee!
Mocht dat lukken, dan zie je het uiteraard langskomen.
Gr,
Ron