Steeds vaker merk ik dat ik podcasts een heel fijne manier vind van informatie consumeren. In Amerika is het al jaren standaard, maar nu pas is het aanbod (Apple Music, Spotify, etc. etc.) hier in Nederland toegankelijk genoeg om in te stappen als je het mij vraagt. Ik heb voor jullie op een rij gezet wat mijn top 5 diabetes type 1 podcasts zijn. Deze diabetes podcasts zijn goed om kennis op te doen of om in te zien dat je niet de enige diabeet met een bepaald probleem bent. Veel luisterplezier!

#1 Diabetics Doing Things

Taal: Engels

Als je even vooruit wil, dan ben je hier aan het juiste adres. Honderden podcasts met persoonlijke verhalen van type 1 diabeten. Van wereldreizigers tot diëtisten, tieners tot ouders, en hardlopers tot studenten; allen hebben ze diabetes en delen ze hoe ze omgaan met deze conditie. Zeer herkenbaar en leerzaam!

Te vinden op Spotify, web of Apple Podcasts.

#2 Pardon my Pancreas

Taal: Engels

Nog een gevarieerde podcast. De twee hosts, Matt en Ali, zijn zelf zeer pro-actief als het gaat om hun diabetes en fitness, maar de diabeten die ze te gast hebben zijn van alle markten thuis. De podcast bestaat nog niet zo lang, maar ik heb al veel interessante informatie langs horen komen. Lekker laagdrempelig vooral!

Beschikbaar via Spotify, web of Apple Podcasts.

Matt en Ali van Pardon my Pancreas

#3 DiabeticTim

Taal: Engels

Tim is een Australische type 1 diabeet en behandelt in zijn podcasts voornamelijk de verschillen in de gezondheidszorg per land en de verschillen in de technieken (pomp, pen, meters) die diabeten (kunnen) gebruiken. Hij benadrukt hierbij vaak dat we dankbaar mogen zijn voor de tools die we tot onze beschikking hebben, en hier ben ik het helemaal mee met hem eens. Ook langs komen verschillende manieren hoe mensen persoonlijk met een diabetes-uitdaging omgaan.

Wederom laagdrempelig. Beschikbaar via web of Spotify.

Tim van DiabeticTim

#4 Gezond Verstand

Taal: Nederlands

Oke, dit gaat niet helemaal over type 1 diabetes, maar een van de hosts (Martyn de Jong) is wel degelijk type 1 diabeet en weet ontiegelijk veel over voeding, fitness en gezondheid. Alleen daarom al goed om te beluisteren. Gaat vooral over vetverlies en spiermassa aankomen. Ze duren verreweg het langst ook! Bijna anderhalf uur. De enige Nederlandse podcast in mijn rijtje (helaas).

Beschikbaar via Spotify, web, Apple en radio.

#5 Elite Muscle Radio

Taal: Engels

Deze is voor de hardcore krachttraining enthousiasten. Phil Graham, de host, is misschien wel de sterkste en grootste type 1 diabeet die ik ken. Het is ongelofelijk hoeveel ik van hem heb geleerd over de conditie middels zijn boek ‘Diabetic Muscle and Fitness Guide’. Zijn podcast gaat niet specifiek over type 1, al komt het af en toe langs, maar vooral over trainen, de fitnessindustrie, nutritie voor training, lifestyle, etc.

Te beluisteren via SoundCloud. 

Zoals je ziet zijn er genoeg podcasts om mee vooruit te kunnen, maar vooral op Nederlands gebied mis ik nog wel podcasts over type 1 diabetes. Wie wil er samen met mij een starten? Zou gaaf zijn!

UPDATE 15-6-2020

Loes Heijmans: De Diabetes Podcast

Inmiddels is de Nederlandse auteur Loes Heijmans begonnen met een podcast over diabetes type 1! Deze gaat over haar eigen ervaringen (diagnose, loopen, etc), maar ze interviewt ook anderen met type 1.

Luister hier via Spotify of hier voor via iTunes!

High On Insulin

Ook Yorick is een podcast gestart over zijn leven met diabetes type 1, waar hij o.a. anderen met diabetes, artsen en de uitvinder van de kunstmatige alvleesklier interviewt!

Luister hier via Spotify.

Ken jij nog goede podcasts? Deel ze hieronder!