Foto met diabeloop

Je totale dagelijkse insulinedosis: het is data waar je in eerste instantie weinig aan lijkt te hebben. Je dag gaat zoals die gaat en jij doseert insuline waar nodig. That’s it, toch? Niets is minder waar. Als het gaat om type 1 diabetes dan geldt ‘meten is weten’. Heb je meerdere meetpunten? Dan krijg je inzichten. En dat geldt ook voor je totale dagelijkse insulinedosis: de meting van één dag zegt dan misschien niet zo veel, maar kijk je naar je meerdere datapunten of gemiddelden, dán wordt het interessant…

Zo kan je gemiddelde totale dagelijkse insulinedosering je helpen om een verandering in je insulinegevoeligheid te spotten en om dit te koppelen aan een verandering in je levensstijl. Soms gaat het hierbij zelfs om veranderingen waar je zelf nog niet volledig bewust van was.

Vaak zien we namelijk veel factoren die invloed kunnen hebben op onze bloedsuikers over het hoofd. We kijken naar wat we vooraf aan een hypo of hyper hebben gegeten, hoe we die dag hebben bewogen en of we stress hadden vlak voor de glucosemeting. Maar het kan veel dieper gaan dan dat.

Misschien sport je even vaak, maar doe je een ander soort sport? Wellicht slaap je even lang, maar slaap je minder diep? Misschien eet je evenveel koolhydraten, maar minder eiwitten en/of vetten en dus calorieën?

Kijken naar je gemiddelde totale dagelijkse insulinedosering per periode helpt je om verder te kijken dan de activiteiten die op een specifieke dag van invloed kunnen zijn op je bloedsuiker. Zie je grote veranderingen op basis van je gemiddelden? Dan is het handig om je levensstijl onder de loep te nemen en te kijken of je iets kan vinden wat structureel is veranderd.

Is minder insuline gebruiken gezonder?

Als je iets in je levensstijl aanpast, is de kans dus groot dat je dit terugziet in je dagelijkste insulinedosis. Maar is minder insuline gebruiken op dagelijkse basis dan gezonder? Als ik de type 1 Facebookgroepen erop nalees, dan geloven veel mensen van wel. Bijvoorbeeld omdat insuline ‘dikmakend’ zou werken.

Dat insuline dikmakend zou werken is pure onzin, dat heb ik al eerder uitgelegd. Maar het kan dat wanneer je gezonder gaat leven, je daardoor minder insuline nodig zal hebben. Je wordt dan gevoeliger voor insuline.

Dit is echter niet zo simpel als dat het lijkt. Je kunt je namelijk vast voorstellen dat een gespierde vent van 2 meter een totaal andere dagelijkse insulinebehoefte heeft dan een kleine vrouw van 1,60 meter. Ik kan je wel vertellen wie er ongeacht de situatie altijd meer of minder dagelijkse insuline nodig zal hebben.

De hoeveelheid insuline als los datapunt is daarmee dan ook geen indicatie voor je gezondheid of gevoeligheid. Er is geen ‘algemene richtlijn’ voor hoeveel insuline je als individu moet inspuiten/aanmaken voor een ‘gezond’ leven. Iedereen heeft simpelweg een andere behoefte, afhankelijk van extreem veel zaken.

Persoonlijke indicatie

Wél wordt de dagelijkse insulinebehoefte van een individu in de meeste gevallen gemiddeld minder wanneer hij/zij een gezondere levensstijl aanneemt. Dus zo zou je dit als persoonlijke ‘nulmeting’ of indicatie kunnen gebruiken en daarmee kunnen meten of je er zelf een gezondere levensstijl op nahoudt, wanneer je gemiddelde verandert.

Maar dit is waar het écht lastig wordt.

Je kunt er namelijk voor kiezen om van de een op de andere dag nauwelijks nog koolhydraten te eten, met als gevolg dat je ook minder insuline nodig hebt voor je maaltijden. Maar heb je dan een gezondere levensstijl? Niet echt.

Voor geen gezonde levensstijl is het qua voeding namelijk belangrijk dat je gebalanceerde maaltijden eet. Dat wil zeggen: maaltijden met eiwitten, vetten én koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk de allergrootste bron voor jouw vitamines, mineralen en vezels (bijv. dankzij granen, peulvruchten, fruit en groentes).

Deze in grote(re) mate weglaten kan zorgen voor tekorten in voedingsstoffen of juist voor een overschot van slechtere voedingsstoffen. Je kunt wel voldoende energie (lees: calorieën) binnenkrijgen door in plaats van koolhydraten meer vetten en/of eiwitten te eten, maar wanneer dit in grotere mate (bijv. bij een low-carb en keto voedingspatroon) gebeurt, laat wetenschap vrij duidelijk zien dat dit op langere termijn niet al te best is voor je absolute gezondheid (let op: ik bedoel niet bloedsuiker).

De kunst zit ‘m dus in het verbeteren van je insulinegevoeligheid zonder dat je koolhydraten daarvoor naar huis stuurt. Hoe je dat doet?

  • 7-8 uur slapen
  • Krachttraining
  • Voldoende bewegen (7.500-10.000 stappen per dag als mikpunt)
  • Zoveel mogelijk onbewerkt en plantaardig eten
  • Technieken zodat je stress kunt voorkomen en/of behandelen
  • Voldoende hydrateren
  • Minder / niet roken en/of alcohol drinken
  • Voldoende (niet te weinig!) calorieën nuttigen, gebaseerd op je doel (vetverlies, gewichtsbehoud, aankomen)
  • En dus gebalanceerd eten door 40%-60% van je dagelijkse calorieën uit (onbewerkte) koolhydraten te halen.

Wanneer je aan de bovenstaande knoppen draait, dan zul je dat vrij snel terugzien in je gemiddelde dagelijkse insulinedosis.

Voorbeeld dagelijkse dosis

De verdeling van je dagelijkse totale insulinedosis vindt plaats tussen je basaal en bolus-insuline. Dit verschilt per persoon en hangt onder andere af van je voedingspatroon.

Je totale dagelijkse insulinedosis bijhouden

Je gemiddelde totale dagelijkse insulinedosis bijhouden is een stuk simpeler om te doen wanneer je een pomp gebruikt (met of zonder loopalgoritme). Dan staat het als het goed is gewoon op je ‘standaard’ portaal waar je diabetesverpleegkundige ook naar kijkt.

Als pengebruiker zul je pro-actief de boel moeten noteren, bijvoorbeeld in een app zoals MySugr. Je kunt natuurlijk ook een modernere ‘digitale connected insulinepen’ nemen, zodra beschikbaar.

Tot slot

Voor mij persoonlijk geldt dat ik mijn gewoontes en levensstijl vrij scherp in het vizier heb. Om die reden kijk ik niet meer zo vaak naar mijn gemiddelde dagelijkse insulinedosering als voorheen.

Wel viel het me laatst op hoe erg mijn insulinegebruik op dagniveau omhoog schoot toen ik koorts had. Maar liefst 45% meer op dagbasis!

Either way, ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog geïnspireerd zijn om eens je gemiddelde dagelijkse insuline dosering in kaart te brengen. En om te kijken wat er gebeurt wanneer je zaken in je levensstijl aanpast.

Succes!