“Je mag toch nog wel koffie drinken met type 1 diabetes, of is dat óók al lastig?!” Ik hoor het je zeggen, maar wees gerust: je kunt prima koffie drinken als diabeet. Gelukkig maar! Desondanks is moderatie wel gewenst, want er zijn een paar aandachtspuntjes als het om je gezondheid gaat. Lees snel verder!
Laten we beginnen met de basics: koffie, zwart of met toevoegingen, bevat caffeine. Caffeine kan bij inname een directe stijging van je bloedsuikers veroorzaken [1], al verwacht ik dat dit voor de meesten bekende koek is. Bij de een kan die stijging sterker zijn dan bij de ander, dus afhankelijk van je eigen ervaring moet je evt. snelwerkende insuline toedienen voor koffie.
Wanneer je jouw koffie of espresso niet zwart drinkt, maar met koolhydraten, kan dit je bloedsuiker nog sterker laten stijgen. Denk aan koffie met melk (cappuccino’s, latte macchiato’s), maar ook de wat ‘hippere’ varianten met vanille, caramel, etc. Daarvoor natuurlijk het advies om gepast insuline toe te dienen!
De indirecte gevaren van koffie
Hoewel koffie voor de algemene bevolking best wat positieve effecten heeft, kan het bij type 1 diabeten de kans op een metabool syndroom (verzamelnaam voor hart- en vaatziekten) flink verhogen. Uit groot Fins onderzoek blijkt dat het gevaar vooral schuilt in een hogere bloeddruk, lager ‘goed’ cholesterol-gehalte, meer bloedvetten [2] en een hogere insulineresistentie, wanneer de koffie-inname structureel aan de hogere kant is.
Dit zijn zaken waar we als type 1 diabeet scherp op moeten zijn om zo lang mogelijk complicaties te voorkomen. Dit geldt des te meer als je al beginnende complicaties ervaart, zoals nierschade. Mede hierom is het advies om de koffie-inname beperkt te houden, en het te zien als een moment om van te genieten.
Richtlijn voor non-diabeten is om maximaal 400 milligram cafeïne per dag gebruiken (energiedrankjes, cola, chocolade, etc. tellen dus ook mee), wat neerkomt op zo’n 5 espresso’s [3]. Mijn advies is om als diabeet 300 milligram aan te houden, just to be safe.
Hoe ik moderatie ga inbouwen
Maar… dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als ik eerlijk ben neem ik in de ochtend bij mijn ontbijt een kop koffie, op werk rond 10:00 én 13:00 een bak en dan neem ik voor het sporten ook nog een espresso of energiedrankje (zonder Kh). Al met al sla ik op dit moment mijn eigen advies dus in de wind, maar daar ga ik de komende tijd aan werken.
Hoe? Allereerst switch ik van een zwarte bak koffie, naar een espresso: sterker, maar een stuk kleiner. De hoeveelheid is minder, waardoor de totale caffeine ook minder is, maar de smaak is intenser. Wat mij betreft lekkerder.
Ten tweede beperk ik het tot een genotsmoment. Voor mij geniet ik het meest van een koffie bij het opstaan, op een terras, of na het eten in een restaurant. Op die momenten zal ik dus nog koffie blijven drinken, maar op werk is het voor mij eigenlijk overbodig. En laten we eerlijk zijn, écht lekker is die ook vaak niet.
Tot slot zoek ik alternatieven voor mijn drankjes: niet in veel meer Cola zero drinken (aangezien daar ook caffeine in zit), maar bijvoorbeeld water met een schijfje citroen.
Het zal in het beginnen even afkicken worden, maar wish me luck! Ik deel mijn voortgang uiteraard op mijn Instagram-pagina: @Ronniesdosis.
Zou jij zonder koffie kunnen?
Geef een reactie