Sporten, mits je bovenop je bloedsuikers zit, biedt voordelen voor iedereen met Diabetes Type 1. Echter wie regelmatig sport, loopt ook kans op sportblessures. Zo’n blessure kan fysiek én mentaal ontzettend vervelend zijn, dus je wil dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Maar wist je al dat het managen van je bloedsuikers een belangrijke rol speelt bij het herstel van sportblessures met diabetes type 1? Lees verder…

Iedereen heeft wel eens een sportblessure gehad, of kan er nog een verwachten. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder spontane explosieve bewegingen of een bepaalde beweging meermaals herhalen. Het kan ook komen door het te zwaar of met slechte vorm uitvoeren van een oefening. Ongeacht de oorzaak, het gevolg is dat je rust moet nemen voor herstel. Niet altijd even gewenst!

Er zijn drie fases als het gaat om het ontstaan en herstel van een sportblessure [1].

Fase 1: Ontsteking

Vrij snel na de blessure (hoewel afhankelijk van de oorzaak) zal het lichaam stolling rond de wond stimuleren en stuurt het antilichamen en witte bloedcellen op de plek van de ontsteking af. Dit om mogelijke infecties te bestrijden én om voedingsstoffen te voorzien, zodat er al vroeg begonnen kan worden met het herstel. Dit proces lijdt vaak tot zwelling en pijn.

Fase 2: Celgroei (proliferatie)

Nieuw gevormde bloedvaten zorgen voor een verdere toevoer van voedingsstoffen. Tevens wordt in deze fase het beschadigde weefsel vervangen.

Fase 3: Aanpassing

Het nieuwe weefsel blijkt niet sterk genoeg om dezelfde druk als vooraf aan de blessure te voorkomen. Zodoende zal het weefsel zich zo vestigen rond de meest zwakke gebieden, om een nieuwe blessure te voorkomen. Langzaam maar zeker zal de blessure hierdoor deels of volledig verdwijnen.

Welke rol speelt Diabetes hierbij?

Om het niet te lastig te maken: hoge bloedsuikers zorgen ervoor dat je bloedstroom ‘stroperig’ wordt, met als gevolg dat het niet snel kan komen op de plekken waar het op moment van herstel het hardst nodig is. Het gevolg is dat bepaalde voedingsstoffen en nieuwe cellen voor herstel langer nodig hebben om op de plek van de bestemming te komen. Daarnaast heeft het lichaam ook meer moeite heeft met het verwerken van afvalstoffen van het herstellende lichaamsweefsel, zoals dode cellen, melkzuur, en meer.

Uit onderzoek blijkt dat dit er samen voor zorgt dat het herstel trager verloopt, en er een grotere kans is op nieuwe blessures [2, 3, 4].

Tips en aandachtspunten

Wie met Diabetes sport kan hier veel voordelen uithalen, maar er is dan natuurlijk altijd kans op een blessure. Wanneer jij sportblessures met diabetes type 1 oploopt, is het dus zaak om je bloedsuikers zo goed mogelijk onder controle te houden om herstel te optimaliseren.

Tot slot deel ik graag nog deze tips:

  1. Voor hulp bij het managen van bloedsuikers, gebruik deze tips
  2. Neem, logischerwijs, voldoende rust
  3. Beweeg (of sport) waar mogelijk om je blessure heen, om je insulinegevoeligheid op peil te houden – denk aan je benen trainen wanneer je een schouder blessure hebt.
  4. Houd rekening met het feit dat je door de sportblessure wellicht minder energie/calorieën verbruikt en pas evt. je voeding hierop aan.

Succes met herstellen! Heb jij nog tips? Laat ze hieronder achter.

Bronnen:

[1]: https://diabeticmuscleandfitness.com/sports-injury-risk-and-diabetes-3-tips-for-faster-recovery/

[2]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17549168

[3]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26847728

[4]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27004058