strand

Diabetes is méér dan een full-time job (daar hoef je tenslotte ‘maar’ 40 uur per week actief voor te zijn). Daarnaast moeten we ook nog eens veel tijd en energie steken in gezond eten, bewegen, onze relaties, werk, school, financiën, etc. Deze combinatie kan er soms voor zorgen dat er te veel op ons bordje ligt. Mijn ervaring leert dat een of meer van deze punten vervolgens te weinig aandacht krijgt, met alle gevolgen van dien. Toch heb ik een manier gevonden om dit zo veel mogelijk te voorkomen: minimalisme. In deze blog leg ik uit wat dit concept inhoudt en hoe het jou kan helpen bij het managen van diabetes – en de rest van je leven. 

Wat is minimalisme?

Het concept minimalisme kent veel vooroordelen. Vaak denken mensen dat het hierbij gaat om het hebben van zo weinig mogelijk materiële spullen. Anderen denken dat het gaat om leven als een monnik. Weer een ander vooroordeel is dat het een mode- en interieurstijl is.

In feite is minimalisme een levensstijl die je helpt om vragen te stellen over wat écht waarde toevoegt aan jouw leven. Door het verminderen van de fysieke en mentale rommel, creëer je ruimte voor de meest belangrijke aspecten van het leven: gezondheid, sport, relaties, groei, passie en bijdrages leveren.

Het is dan ook alles behalve een radicale levensstijl (zoals vaak door media geschetst wordt). Ook zijn er veel verschillende ‘smaakjes’: een minimalistische levensstijl van een moeder in een gezin met 3 kinderen, is anders dan die van mij. Maar het doel is vrijwel altijd hetzelfde: een leven met meer tijd en vrijheid om een zinvol leven te leiden.

Hoe helpt minimalisme mij met diabetes?

Wellicht vindt je het concept minimalisme tot nu toe vrij abstract en ben je benieuwd naar hoe het dan helpt met het managen van mijn diabetes. Ik zal mijn best doen om dit toe te lichten.

Ik hoef jou niet te vertellen dat het managen van diabetes veel tijd en energie kost. Maar wanneer je al veel op je bord hebt liggen, is diabetes management voor mij vaak het eerste ondergeschoven kindje.

Minimalisme helpt mij dit te voorkomen, door wat er op mijn bord ligt behapbaar te houden. Het concept heeft me geholpen om niet meer te streven naar perfectie en mezelf te vergelijken met anderen. Dit maakt dat ik bewuster omga met materiële aankopen, de mensen met wie ik omga en wat ik uit het leven wil halen. Het gevolg is dat ik financiële stabiliteit heb, en de ruimte heb gecreëerd om mijn gezondheid (en dus ook diabetes) altijd op #1 te plaatsen. Want zonder gezondheid, is er niets.

Overigens heeft minimalisme me niet alleen geholpen met het managen van diabetes. Het heeft me ook geholpen om een betekenisvoller leven te leiden. Dankzij Ronnie’s Dosis heb ik een manier om creatief bezig te zijn en mensen te inspireren. Ik haal dan ook onwijs veel voldoening uit de reacties die ik van mijn lezers krijg.

Voor jou kan minimalisme helpen om andere problemen op te lossen. Denk aan het aflossen van een schuld, of een gezondere relatie met voeding. Wat het ook is, minimalisme helpt om de obstakels op je weg te verminderen. En dán blijft er meer ruimte over voor (bijvoorbeeld) diabetes management.

Hoe kun jij minimalisme toepassen?

Het is belangrijk om eerst de voordelen te zien in het leven van een minimalistische levensstijl, alvorens je ook maar één stap neemt. Als je die nu nog niet ziet, raad ik je eerst aan om er meer over te lezen. Anders schiet je snel weer terug in je oude gewoontes.

Het begint eigenlijk bij het stellen van de vraag ‘voegt dit echt waarde toe aan mijn leven?‘. In eerste instantie gaat dit het makkelijkst bij materiële spullen, zoals kleding, boeken, gadgets, etc. Vaak gaat hier onbewust veel tijd (vergelijken met anderen), geld (nieuwste trends) en aandacht (“wat moet ik nu weer aan?“) naar uit.

‘Ontspullen’, ofwel het weggooien en niet meer kopen van overbodige spullen, is dan ook een mooi startpunt. Een goede manier hiervoor is bijvoorbeeld de 30 days mins challenge. Hierbij gooi je een maand lang, elke dag steeds meer weg. De eerste dag 1 item, 4e dag 4 items ende 30e dag 30 items.

Ná het ontspullen gebeurt er iets magisch. Door je nieuwe mindset en gebrek aan oppervlakkige zaken word je als het ware geforceerd om moeilijke vragen aan jezelf te stellen. Dan komt het mentale aspect aan bod. Wat is voor jou eigenlijk belangrijk? Wat haal je uit het leven? Wat zijn jouw normen en waarden?

Het vinden van antwoorden op die vragen duurt even. Ook kunnen de antwoorden veranderen, naarmate je ouder wordt of groeit als individu. Maar zowel de zoektocht als de antwoorden geven oneindig meer voldoening dan het vullen van dit gat met spullen.

Overigens wil ik wel even benadrukken dat minimalisme dus niet draait om deprivatie. Het draait om wat belangrijk is, niet minder (of meer!).

Meer informatie

Hieronder deel ik de bronnen die mij hebben geholpen om minimalisme toe te passen in verschillende aspecten van mijn leven.

Ik hoop dat deze blog je een idee geeft over wat het voordeel kan zijn van een minimalistische levensstijl.

Bovenstaande boeken zijn affiliate links; ik krijg een kleine compensatie als je besluit het boek via deze link te kopen. Dit is natuurlijk niet de reden dat ik ze aanraad. Ik doe dit alleen omdat ik geloof dat de boeken waarde kunnen toevoegen aan jouw leven. Als ik daar een klein bedrag aan overhoud, dan is dat mooi meegenomen, maar het hoeft niet.