Mindfulness is één van de elementen die bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven met type 1 diabetes, en een dagboek bijhouden voor diabetes is daar voor mij een belangrijk onderdeel van. “Wat? Een dagboek bijhouden? Is dat niet ontzettend kinderachtig?” I get it, dit waren ook mijn eerste gedachtes toen ik las dat het een dagelijkse gewoonte was van grote namen als Steve Jobs en Leonardo Da Vinci. Inmiddels houd ik zo’n twee jaar een dagboek bij, en ik kan gerust zeggen dat dit mij zeer goed helpt met het managen van diabetes.
Voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over het bijhouden van je dagelijkse bloedsuikers om hier een patroon in te vinden (wat ik overigens zeker aanraad).
Waar hebben we het dan wel over? Het gaat hier om het uitschrijven, typen of spreken van gedachtes, emoties en overige zaken gericht op zelfontwikkeling en ter verbetering van je mentale gezondheid. Dit klinkt op dit punt misschien wat abstract, maar de bewezen voordelen [1] zijn indrukwekkend:
- Het geeft je een manier om inzicht te krijgen wat voor jou de triggers zijn van stress.
- Het helpt je om prioriteiten te stellen op gebied van je problemen, angsten, maar ook uitdagingen en doelen
- Het geeft je een persoonlijke ruimte waar je kwijt kan, zonder dat je bang hoeft te zijn over het oordeel van anderen
Al deze elementen komen dan ook terug in de onderwerpen waar ik met regelmaat over schrijf. Denk aan werk, familie, vrienden en passies, en uiteraard ook diabetes.
Dagboek en diabetes
Eerder schreef ik al dat mindset een cruciaal onderdeel is van diabetes management, en het bepaalt voor een groot deel ook hoe je omgaat met tegenslagen, overwinningen en uitdagingen. Dit is voor iedereen zeer persoonlijk, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het bijhouden van een dagboek mijn mindset rondom diabetes beduidend sterker heeft gemaakt, waardoor ik deze zaken beter weet aan te vliegen.
Zo heb ik door mijn emoties, gedachtes en inzichten uit te schrijven geleerd om emotioneel beter om te gaan met hoge bloedsuikers, inzicht gekregen in onhandige gewoontes en deze afgeleerd, het belang leren begrijpen van balans tussen genieten en verantwoordelijkheid nemen én doelen gezet welke mijn gezondheid helpen te verbeteren.
Het bijhouden van een dagboek mij dus zo geholpen, en het helpt me nog steeds, om diabetes te overwinnen. Om die reden kan ik het dan ook iedereen met type 1 (of 2) aanraden.
Hoe moet je beginnen?
Op dit punt hoop ik dat ik je overtuigd heb van de voordelen van het bijhouden van een dagboek, en je heb geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan. Wel een kleine waarschuwing: er is helaas géén plug-en-play formule die voor iedereen werkt.
Allereerst moet je zelf bepalen wat je het prettigst vindt werken: schrijven met pen en papier of typen met een PC (of opnemen via een recorder). Zelf schrijf ik het liefst in een Moleskine notitieblok omdat ik het papier het fijnst vind schrijven. Vervolgens moet je bepalen wát je wil uitschrijven, en vooral hierdoor haken veel mensen na enige tijd af.
Wanneer je geen vast stramien hebt, moet je namelijk elke keer dat je begint helemaal opnieuw bedenken waar je die dag over gaat schrijven. Heb je echter vaste onderdelen, dan hoef je alleen nog maar de boel in te vullen.
Zo start ik bijvoorbeeld dagelijks met drie dingen waar ik dankbaar voor ben, gevolgd door waar ik die dag het meest moeite mee ga hebben (dit helpt me alvast nadenken over een aanpak) of mee in mijn maag zit, mijn doelen voor die dag en een korte to-do-list met de belangrijkste taken. Door het aanhouden van deze volgorde heb ik een richtlijn welke het makkelijker maakt om mijn gedachtes uit te schrijven, waar ik dan zo’n 10 minuten mee bezig ben.
Geniet
Het kan natuurlijk dat wat voor mij werkt, niet voor jou werkt. Er zijn dan ook honderden templates, en het heeft ook even geduurd voordat ik er een vond (eigenlijk bedacht) die het best aansluit op wat ik prettig vind. Mijn advies is daarom gewoon om klein te beginnen, bijvoorbeeld met 1 zin over waar je die dag zin in heb, 1 zin met wat je die dag absoluut moet doen om er een goede dag van te maken, en een kleine to do list. Vanaf daar kun je experimenteren.
Maak het vooral niet te moeilijk, en geniet van het proces. Voordat je het weet zal een dagboek bijhouden jou ook helpen met het overwinnen van diabetes, en de andere uitdagingen in het leven!
Bronnen:
[1] https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=4552&ContentTypeID=1
In deze post zitten affiliate links opgenomen. Wanneer je via deze links een aankoop doet, kost dat jou niets extra en krijg ik een kleine bijdrage. Dit kan ik dan weer investeren in deze website om zo nog betere content te creëren. Jouw support waardeer ik in dat geval enorm.
Geef een reactie