Dit is hoe ik mijn bloedsuikers tijdens vakantie in Italië 90%+ in range (3,9-9,5 mmol/l) hield, met 2-3 maal daags buiten de deur eten. 

  1. Mindset: een stabiele en mooie bloedsuiker, goede nachtrust en zorgeloze vakantie is voor mij op de meeste momenten meer waard dan een pizza + toetje die me kortstondig geluk brengen en binnen 15 min weg zijn.
  2. Bewust zijn van situatie en omgeving: niet eerst doseren en reactief handelen, maar echt even een momentje nemen om de boel goed te analyseren, alvorens ik bestelde/prikte/at etc.
  3. Low carb avondeten: in m’n slaap kan ik weinig doen aan mijn bloedsuikers, daarom ga ik voor koolhydraatlaag of arme opties, en vraag ik om aanpassingen aan de maaltijd waar nodig. Een stabiele bloedsuiker in de nacht en je hebt de helft van het ‘gevecht’ al gewonnen!
  4. Wel (veel) koolhydraten? Dan probeer ik voor low fat te gaan. Zo blijft de stijging me niet uren lastig vallen. Ook neem ik ze dan liever bij lunch, zodat ik overdag nog kan corrigeren wanneer nodig.
  5. Ik vermijd suikerige alcoholische drankjes. Ikzelf neem meestal 1 a 2 glazen (droge) rode of witte wijn, wat vrij weinig doet met m’n bloedsuikers.
  6. 15-30 min wandelen na de maaltijden. Helpt me om pieken te voorkomen en de boel uit te balanceren.
  7. Voldoende dagelijkse beweging om insulinegevoeligheid op peil te houden. Ik ging voor 10k stappen per dag en 2 x sporten in 10 dagen.
  8. Een FGM, CGM of vaker meten: maakt het makkelijker om bovenop de bloedsuikers te zitten.
  9. Wanneer ik grotere lunches of diners heb, vast ik soms in de ochtend (Intermittent Fasting). Dit helpt om zowel bloedsuikers als calorieën in check te houden.
  10. Dit is MIJN manier. Hoeft niet te betekenen dat dit jouw aanpak moet zijn of dat dit voor jou 1-op-1 werkt.

Hoe pak jij je vakantie en je bloedsuikers aan?