Ik ben Twan Koot, 21 jaar oud, woonachtig in Moordrecht. Ik studeer Logistics Managent aan de Hogeschool Rotterdam én ik heb inmiddels 19 jaar diabetes type 1. Een hele mond vol als introductie.

Fitness is mijn uitlaatklep en vormt voor mij ondanks diabetes een continue uitdaging om mijzelf te kunnen verbeteren!

Je leest nu over mij omdat Ronnie mij persoonlijk heeft benaderd met de vraag of ik mijn persoonlijke ervaringen en kennis met betrekking tot het leven met diabetes wil delen. Met daarin de sterke relatie van het hebben van een actieve levensstijl, namelijk: mijn passie voor fitness.

Rollercoaster

Ik val maar meteen met de deur in huis! Als je zelf diabetes hebt, zal je dit wellicht bekend in de oren klinken: een leven met diabetes is een niet-stoppende rollercoaster. Toen bij mij de diagnose ‘Diabetes type 1’ werd vastgesteld was ik 3 jaar oud. Dat is een leeftijd waarop je nog niet het besef hebt wat die diagnose inhoudt en wat voor gevolgen dat heeft. Ik kan mijzelf dat moment ook niet meer herinneren. Het is ook een leeftijd waarop je ontzettend afhankelijk bent van je ouders. Gedurende mijn jonge jaren en de periode dat ik steeds meer opgroeide in de tijd van de basisschool, heb ik dan ook ontzettend vaak de goede zorg van mijn ouders ervaren. Hier ben ik hen overigens ontzettend dankbaar voor!

Vrij lang heb ik op ‘de pen’ gezeten. Inmiddels gebruik ik zeker wel meer dan 6 jaar de insulinepomp: de Medtronic 640G. Een mooie ondersteunende techniek, maar geen uitkomst! Je kan je leven met diabetes niet op de automatische piloot zetten als je eenmaal een pomp hebt ookal hebben veel mensen wel dat vertekende beeld.

Ik liep zelf dan ook al snel met m’n neus tegen de feiten aan: je moet weten wat de functie van insuline is, wat het doet met je lichaam. Je moet het onderscheid in verschillende soorten voeding kunnen maken. Je moet weten wat voor invloed bepaalde activiteiten, situaties en inspanningen met je lichaam doen. Met die kennis en de functies die een pomp biedt, kom je een heel eind! Je wordt de leermeester van je eigen ‘ziekte’!

Fitness met diabetes

Goed, mijn sterke relatie met fitness. Zoals je vanuit de inleiding het kon aflezen: het is mijn uitlaatklep. Mijn uitlaatklep na een lange dag werken, een lange dag op school, maar ook gewoon op een rustig moment als ik thuis ben. Ik vind het heerlijk om tot het uiterste te gaan tijdens mijn trainingen. Ik krijg dan ook vaak de vraag gesteld: ‘Is het hebben van diabetes dan een extra uitdaging om zo intensief te trainen en toegewijd met je voeding om te gaan?’. Om heel eerlijk te zijn, in eerste instantie niet. Maar als ik vanuit de praktijk hoor dat diabetes je in veel opzichten soms ‘restricties’ oplegt, omdat het eten van ‘zus en zo’ of het doen van ‘zus en zo’ teveel van je lichaam vraagt en je bloedsuikerwaardes zou ontregelen, dan voelt iedere training toch wel weer als een overwinning!

Ik heb veel offers moeten maken voordat ik pas echt wist hoe ik mijn diabetes moest reguleren, wilde ik op zo’n intensief niveau kunnen trainen, maar ook af en toe lekker kunnen blijven eten en drinken. Ik had vaak te kampen met:

  • Hypo’s in de nacht (insulinegevoeligheid)
  • Een te hoog insuline dag-basaal (in eerste instantie ongemerkt, omdat ik niet wist dat ik zoveel energie verbrandde)
  • Het ontstaan van hogere bloedsuikerwaardes tijdens de training, gezien de hormonproductie en de daaruit volgende toename van het glucosegehalte
  • De aanpassing van de insulineratio’s: het bolusadvies tijdens het eten of drinken

En nog best wel wat meer, maar met de mindset: de situaties te doorstaan, om het uiteindelijk beter te kunnen reguleren en mijn passie niet op te hoeven geven! Even praktisch: ik heb 50% minder insulinebehoefte ten opzichte van een persoon met diabetes die zich weinig tot niet inspant.
Genoeg over mij, ik wil jullie tot slot nog een aantal tips meegeven:

Verdiepen in diabetes

Verdiep je in je eigen ‘ziekte’ (ik heb een rothekel aan dat woord, maar goed). Als jij wil blijven doen waar je passie ligt of wat je leuk vindt in het leven: sportmomenten, momenten van ontspanning en lekker eten/drinken, dan kan je dit realiseren door nauwkeuriger en toegewijder om te gaan in je leven met diabetes

  • Lees boeken
  • Lees recente artikelen over de voortgang naar ondersteuning/genezing van diabetes
  • Neem adviezen aan van je verpleegkundigen/arts
  • Verdiep je in soortgelijken, actief op sociaal media platformen, die ook hun situaties voorschotelen en waarvan je wellicht kan leren
  • Leer, door het gewoon te doen en analyseer wat het met je bloedsuikerwaardes en gesteldheid doet en koppel dit terug aan je verpleegkundige

Ik hoop dat dit stuk, een verhaal over mijzelf en mijn motivaties in het leven, jullie heeft aangesproken en dat jullie er wat van hebben opgestoken. Ronnie, ik wil ook jou bedanken, dat je mij een platform biedt waarop ik dit kon delen!

Veel succes met jullie aanpak: ‘Achievements through actions!’

Groet,

Twan Koot

Meer over Twan Koot weten? Volg hem op zijn Instagram of Twan Koot zijn eigen website!