Hoewel de piek van het Corona-virus gepasseerd lijkt, moeten we in ieder geval nog tot eind april de huidige RIVM richtlijnen volgen om verdere verspreiding van het virus te minimaliseren. Dit heeft een flinke impact op ieder zijn of haar leven, en diabetes type 1 gooit daar nog een schepje bovenop. Sterker nog: in een poll op mijn Instagram vroeg ik aan mijn volgers of diabetes managen tijdens quarantaine voor diegene moeilijker of makkelijker was. Wat blijkt? 47% vindt het lastiger om bloedsuikers te managen tijdens quarantaine. In deze blog wil ik daarom mijn tips delen waarmee ik diabetes zelfs beter dan normaal kan managen. Read along!

Om maar meteen met de belangrijkste tip te beginnen: het aanhouden van routine. Routine zorgt er, met of zonder quarantaine, voor dat je bloedsuikers meer voorspelbaar zijn. Voor veel mensen zorgt het naar werk gaan, hiervoor of erna sporten en thuis rusten voor een dagelijkse structuur. Het gevolg hiervan is dat je meestal op vaste momenten eet en beweegt, al ben je daar soms niet eens bewust van. Deze consistentie zorgt ervoor dat je insulinegevoeligheid ongeveer hetzelfde blijft, waardoor je minder vaak of minder heftige schommelingen terugziet in je suikers. Dus… probeer routine die je gewend bent, na te bootsen! Of probeer een nieuwe routine te vinden, en houd je daaraan, tot de quarantaine voorbij is.

Voor mij betekent dit in de praktijk dat ik mijn bekende routine vooral naboots. Ik ga nog steeds op dezelfde tijden slapen en opstaan. Na het ontbijt ga ik samen met mijn vriendin een stukje wandelen*, als (zeer gezonde) vervanger voor het ‘naar werk gaan’. Op werk lunchte ik altijd rond 12:00, en dat doe ik nu nog steeds. Hetzelfde geldt voor de wandeling in de pauze. Ná het werk ging ik op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag door naar de sportschool. In plaats hiervan doe ik nu home-workouts. Vervolgens is het tijd voor avondeten, soms nog een lichte wandeling, en ontspanning.

*Dit volgens de RIVM richtlijnen en adviezen van Rutte. Dus altijd op een rustige locatie, waar ik continue meer dan 1,5 meter afstand kan behouden!

Kansen

Mijn Instagram-volgers die lieten weten dat ze diabetes managen juist makkelijker vonden, en ze gaven ook hun redenen waarom. Hierin herkende ik veel punten, waardoor ik durf te concluderen dat quarantaine misschien zelfs wel kansen biedt om je bloedsuikers beter dan voorheen te managen…

Wat dacht je van de mogelijkheid om al je eten thuis klaar te maken? Zo weet je precies wat erin zit, en hoef je nooit koolhydraten (en vetten en eiwitten) te ‘gokken’ voor je bolus, wat veel hypo’s en hypers voorkomt. Ook is het makkelijker om je bloedsuiker even snel te controleren en te corrigeren, in plaats van wanneer je in een meeting zit of onderweg bent. En stijgt je bloedsuiker na een maaltijd wel? Dan kan je makkelijker even een rondje wandelen om ‘m te stabiliseren. Andere positieve ervaringen welke mijn volgers deelden: minder werkstress, minder afleiding van collega’s, minder zoete verleidingen én de mogelijkheid om langer en beter na te kunnen denken alvorens je een keuze maakt voor je behandeling.

En verder?

Naast bovenstaande tips en ervaringen merk ik dat quarantaine een aantal unieke (en soms mooie) situaties met zich meebrengt. Denk aan dingen die ‘vroeger’ de normaalste zaak van de wereld waren, maar door het drukke werkleven soms in vergetelheid zijn geraakt. Zonde, want deze kunnen een hoop plezier met zich mee brengen! Zo heb ik voor het eerst in vijf jaar mijn skateboard opgepikt om samen met mijn skeelerende vriendin te skaten. Ook hebben we bordspellen gespeeld, oude nostalgische video-games tevoorschijn getoverd en middels vele wandelingen nieuwe delen van onze stad ontdekt!

Tot slot ben ik ook veel meer boeken gaan lezen, en met betrekking tot diabetes zijn ‘Think Like A Pancreas‘ van Gary Scheiner en ‘Mastering Diabetes‘ van Cyrus Khambatta en Robby Barbaro de laatste slachtoffers. Dankzij beide boeken heb ik weer nieuwe kennis opgedaan en gewoontes onder de loep genomen, wat me ook gaat helpen met het managen van diabetes op de langere termijn (na quarantaine). De laatstgenoemde titel zal ik overigens nog recenseren, hier of op mijn Instagram-pagina (of beide ;)).

Slotwoord

Natuurlijk, diabetes managen tijdens quarantaine is en blijft geen pretje. We kunnen onze familie, vrienden en misschien geliefden niet van dichtbij zien. We missen onze sociale interacties die komen kijken bij ons werk, sport en andere zaken. Maar diabetes en onze bloedsuikers hoeven hier niet onder te lijden. Sterker nog: misschien biedt quarantaine een kans om zelfs op langere termijn je gezondheid te verbeteren. Ik hoop daarom dat je met bovenstaande tips dit kunt doen. Zet ‘m op!

In deze post zitten affiliate links opgenomen. Wanneer je via deze links een aankoop doet, kost dat jou niets extra en krijg ik een kleine bijdrage. Dit kan ik dan weer investeren in deze website om zo nog betere content te creëren. Jouw support waardeer ik in dat geval enorm.