Bezig zijn met diabetes management kost in potentie veel energie

Het managen van diabetes kan in potentie extreem veel tijd en energie kosten. Ook al staan daar goede bloedsuikers tegenover. Mijn ‘doel’ voor diabetes management is altijd om dezelfde (zo niet betere) resultaten te behalen, terwijl ik daarvoor minder tijd en energie kwijt ben. De laatste tijd ben ik echter meer tijd en energie kwijt aan het managen van diabetes, en dat doet me afvragen of ik niet verder moet kijken… 

Mijn persoonlijke levensstijl is het afgelopen jaar veranderd. Ik ben meer plantaardig gaan eten. Ook ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin, wat natuurlijkerwijs meer variabiliteit vraagt en met zich meebrengt. Daarnaast werk ook ik thuis door Corona. En tot slot wil ik eigenlijk ook een andere sport dan krachttraining gaan doen ter afwisseling.

Dit alles zorgt ervoor dat ik veel minder consistent leef, waardoor ik anders met mijn diabetes moet omgaan. En op dit punt betekent dit dat ik méér met mijn diabetes management bezig ben om dezelfde resultaten te behalen als voorheen. En dat is juist níet mijn doel.

Hierdoor zit ik minder lekker in mijn vel. Ik heb minder tijd en energie over voor de mensen en dingen waar ik van hou, of juist energie van krijg.

Zodoende realiseer ik mij dat ik opzoek moet gaan naar een oplossing.

Betere support

De eerste stap is een switch van mijn diabetes ‘support’-team. Ik krijg vanuit mijn huidige team niet de ondersteuning om te groeien als het gaat om diabetes management. Dat was voorheen geen probleem; toen was ik tevreden met hoeveel tijd en energie ik kwijt was voor mijn management en bijbehorende resultaten. Door mijn nieuwe levensstijl is dat echter veranderd, en nu heb ik meer support nodig.

Met die reden ga ik in het nieuwe jaar naar Diabeter, Rotterdam. Daar ben ik erg enthousiast over.

Van pen naar pomp?

De tweede stap is onderzoek doen naar een pomp. Door het feit dat ik nu minder consistent leef, is diabetes management een stuk lastiger. Met name mijn achtergrondinsuline goed instellen (als pengebruiker) is een uitdaging. Met voldoende consistentie qua sport en voeding is dit met pennen prima te doen (i.v.m. meer gelijke insulinebehoefte), maar nu mijn leven een stuk flexibeler is, vraag ik me toch af of dit het moment is om over te stappen naar een pomp.

En daarmee komt ook de vraag naar boven: “zal ik dan gaan loopen?” Maar die vraag is eigenlijk te vroeg gesteld. Tenslotte: hiervoor zou ik een kwalitatief goede CGM nodig hebben, of een closed-loop pomp zoals de MiniMed 780G. Maar helaas: die worden voor mij niet vergoed. Ik maak weliswaar op moment van schrijven gebruik van een Dexcom G6, maar dit is mijn laatste voorraad.

Aanvullend lijkt loopen de meeste toegevoegde waarde te bieden aan low-carb fans, terwijl ik high-carb fan ben. Daardoor zou ik graag willen testen hoe loopen gaat gaat met 300 tot 400 gram koolhydraten per dag, maar zonder CGM-vergoeding is dat een helaas een ver van mijn bed show.

Hier ben ik dus nog niet helemaal over uit. Ik zal mijn situatie ook bij Diabeter voorleggen in het nieuwe jaar om te kijken hoe zij hierover denken.

Een blik op 2021

Mijn website staat vol met informatie en tips om zo bloedsuikers beter te managen. Ik gebruik deze informatie zelf ook. Dit heeft me een mooie HbA1c en Time in Range opgeleverd. Maar er is ook een balans tussen hoeveel energie je steekt in het halen van goede bloedsuikers, en wat je eruit haalt.

Een verandering in levensstijl kan deze verhouding scheeftrekken. Op dat moment is het belangrijk om je diabetes management tegen het licht te houden. Is het nog wel lang vol te houden? Voel ik me hier nog wel goed bij? Wat kost het me en wat levert het me op?

Voor mij is het antwoord op deze vragen dat ik op zoek moet naar een nieuwe aanpak. De overstap naar Diabeter en eventueel een pomp helpt me hier hopelijk bij. 2021 ziet er voor mij dan heel anders uit, qua levensstijl én diabetes management.

Stay tuned,

Ronnie