Het managen van diabetes kan in potentie extreem veel tijd en energie kosten. Ook al staan daar goede bloedsuikers tegenover. Mijn ‘doel’ voor diabetes management is altijd om dezelfde (zo niet betere) resultaten te behalen, terwijl ik daarvoor minder tijd en energie kwijt ben. De laatste tijd ben ik echter meer tijd en energie kwijt aan het managen van diabetes, en dat doet me afvragen of ik niet verder moet kijken…
Mijn persoonlijke levensstijl is het afgelopen jaar veranderd. Ik ben meer plantaardig gaan eten. Ook ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin, wat natuurlijkerwijs meer variabiliteit vraagt en met zich meebrengt. Daarnaast werk ook ik thuis door Corona. En tot slot wil ik eigenlijk ook een andere sport dan krachttraining gaan doen ter afwisseling.
Dit alles zorgt ervoor dat ik veel minder consistent leef, waardoor ik anders met mijn diabetes moet omgaan. En op dit punt betekent dit dat ik méér met mijn diabetes management bezig ben om dezelfde resultaten te behalen als voorheen. En dat is juist níet mijn doel.
Hierdoor zit ik minder lekker in mijn vel. Ik heb minder tijd en energie over voor de mensen en dingen waar ik van hou, of juist energie van krijg.
Zodoende realiseer ik mij dat ik opzoek moet gaan naar een oplossing.
Betere support
De eerste stap is een switch van mijn diabetes ‘support’-team. Ik krijg vanuit mijn huidige team niet de ondersteuning om te groeien als het gaat om diabetes management. Dat was voorheen geen probleem; toen was ik tevreden met hoeveel tijd en energie ik kwijt was voor mijn management en bijbehorende resultaten. Door mijn nieuwe levensstijl is dat echter veranderd, en nu heb ik meer support nodig.
Met die reden ga ik in het nieuwe jaar naar Diabeter, Rotterdam. Daar ben ik erg enthousiast over.
Van pen naar pomp?
De tweede stap is onderzoek doen naar een pomp. Door het feit dat ik nu minder consistent leef, is diabetes management een stuk lastiger. Met name mijn achtergrondinsuline goed instellen (als pengebruiker) is een uitdaging. Met voldoende consistentie qua sport en voeding is dit met pennen prima te doen (i.v.m. meer gelijke insulinebehoefte), maar nu mijn leven een stuk flexibeler is, vraag ik me toch af of dit het moment is om over te stappen naar een pomp.
En daarmee komt ook de vraag naar boven: “zal ik dan gaan loopen?” Maar die vraag is eigenlijk te vroeg gesteld. Tenslotte: hiervoor zou ik een kwalitatief goede CGM nodig hebben, of een closed-loop pomp zoals de MiniMed 780G. Maar helaas: die worden voor mij niet vergoed. Ik maak weliswaar op moment van schrijven gebruik van een Dexcom G6, maar dit is mijn laatste voorraad.
Aanvullend lijkt loopen de meeste toegevoegde waarde te bieden aan low-carb fans, terwijl ik high-carb fan ben. Daardoor zou ik graag willen testen hoe loopen gaat gaat met 300 tot 400 gram koolhydraten per dag, maar zonder CGM-vergoeding is dat een helaas een ver van mijn bed show.
Hier ben ik dus nog niet helemaal over uit. Ik zal mijn situatie ook bij Diabeter voorleggen in het nieuwe jaar om te kijken hoe zij hierover denken.
Een blik op 2021
Mijn website staat vol met informatie en tips om zo bloedsuikers beter te managen. Ik gebruik deze informatie zelf ook. Dit heeft me een mooie HbA1c en Time in Range opgeleverd. Maar er is ook een balans tussen hoeveel energie je steekt in het halen van goede bloedsuikers, en wat je eruit haalt.
Een verandering in levensstijl kan deze verhouding scheeftrekken. Op dat moment is het belangrijk om je diabetes management tegen het licht te houden. Is het nog wel lang vol te houden? Voel ik me hier nog wel goed bij? Wat kost het me en wat levert het me op?
Voor mij is het antwoord op deze vragen dat ik op zoek moet naar een nieuwe aanpak. De overstap naar Diabeter en eventueel een pomp helpt me hier hopelijk bij. 2021 ziet er voor mij dan heel anders uit, qua levensstijl én diabetes management.
Stay tuned,
Ronnie
Ik kijk uit naar februari 2021, dan mag ik een nieuwe pomp en krijg ik mijn nieuwe voorraad Freestyle Libres en dan wordt het de 2! Als nieuwe pomp ga ik voor de dash omnipod, ben helemaal klaar met de slang waar ik nu mee vast zit. Dit is ook psychisch een dingetje. Je sleept die pomp soms echt mee. Ik zou ook graag willen loopen, maar ik denk dat als ik alarmen krijg en niet steeds zelf m’n wekken om het uur moet zetten zoals nu, ik ook meer rust krijg en m’n waardes ook ok genoeg zijn. Succes!
Hey Chantal,
Wat een mooi nieuws! Goed dat je je eigen grenzen kent en dit kan oplossen met de omnipod. Ik zou het eerst met alarmen proberen inderdaad, loopen kan dan altijd nog later!.
Fijne feestdagen alvast,
Ronnie
Hallo Chantal,
Hoe bevalt je de combinatie tussen de dash en de FSL2? Ik heb die combinatie ook. De dash is nog steeds geen pomp om mee te pronken, maar toch al een stuk beter dan aan een draadje zitten, wat ik 20 jaar heb volgehouden. Ik ben ook erg ge-interesseerd in loopen. Ben je daar al mee begonnen?
Groeten, Xandrie
Dank je Ronnie voor dit artikel.
Ook ik ben zoekende, nog maar anderhalf jaar diabetes lada. Ik steek ook teveel tijd in mijn diabetes management. Mij is ook gevraagd is een pomp niets voor jou? Zover ben ik nog niet.
Ik eet low carb met sporadische uitschieters voor de sociale gezelligheid. Herstel kost altijd veel energie en gedoe.
Nu met de lock down/social distance lukt het enigszins makkelijker.
Bewegen zat er bij mij niet zo goed in, is in de begin periode minder geweest. Nu ben ik het aan het opbouwen, ik aquajog en wandel meer. Als ik fiets of baantjes zwem is dat al een te grote inspanning waardoor mijn waardes naar beneden kelderen richting hypo. In een paniek overeet ik me met van alles (wel bewust). Druivensuiker werk dan niet.
Nu ben ik weer heel braaf, afgepast low carb aan het eten dat geeft rust.
Logisch wat jij schrijft, als je lifestyle veranderd, dan dien je diabetes management ook te veranderen.
Heb onlangs een gesprek gehad met de diëtist en haar nu gevraagd mij een tijdje te begeleiden, zelf kom ik er niet uit. Ik doe het te alleen.
Blijf schrijven, ik blijf je volgen.
Heel veel goeds toegewenst,
warme groet Loes
Hey Loes, dankje voor je reactie.
Goed dat je bewust bent van je situatie. Soms duurt het even voordat je de juiste balans vindt. Hopelijk helpt de diëtist hierbij.
Ik hoop dat je ook veel aan mijn toekomstige berichten hebt.
Keep in touch en fijne feestdagen,
Ronnie
Hallo Ronnie,
Dit gedoe om je bloedsuikers in de range van 5,0-8,0 wordt o.a. opgelegd door de diabeetverpleegkundige als internist. Wat voor ons diabeten stress en emotie oproep. Ga je boven de grens of zak je onder de grens, het is nooit goed. Je maakt jezelf gek gestrest en zie je wel ik kan het niet. Dat is mijn mening. Doe lekker je ding en het kan stijgen en het kan dalen is mijn advies. Al 46-jaar type 1 diabeet. Ik ken ondertussen de klappen van de zweep. Accepteren wordt dan bevlogen, en daarmee heb je ook geen boodschap aan. Doe wat jij denkt dat goed is en de volgende dag hopelijk beter. Daar zit nu de pijn. Je krijgt niet alle gereedschap en kennis hoe het in de range te houden. Diëten en koolhydraten tellen in de hoop dat het tussen de range in zit. Ik heb mijn hoop gevestigd op de kunst alvleesklier van Robin Koops. Automatisch de range te kunnen aanhouden zonder tellen, bolussen enz.
Dit brengt rust en ga je weer leven. Leuke dingen te doen zonder aan complicaties en zorgen te hoeven denken. Dat wil toch een ieder, gezond als mensen die leefstijl, sporten en andere dingen zouden moeten doen.
Pas dit maar eens toe.
Groetjes
Hein Strijbos
Dank voor je reactie Hein.
Wat mij betreft zit hier een balans in. Feit is dat als je langdurig hypo’s of hypers hebt, je een grotere kans op complicaties hebt. (Angsten voor) complicaties zorgen ook voor een stress, net als het managen van diabetes zelf.
Ergens zit een gulden middenweg.
Gr,
Ronnie