boeken-over-diabetes-type-1

Hoewel je tegenwoordig veel online kunt vinden, zijn boeken over diabetes type 1 een zeer goede bron voor informatie. Of dat nu gaat om het verbeteren van je bloedsuikers, of het lezen van een inspirerend en herkenbaar verhaal. In dit artikel deel ik 7 boeken (in willekeurige volgorde) waarvan ik vind dat je ze niet mag missen. 

‘Jij kunt dit’ van Van Heek Medical & Equil

We beginnen met het boek ‘Jij kunt dit’, omdat dit het boek is wat ik graag zou hebben gehad toen ik net de diagnose diabetes type 1 kreeg. Dit boek staat namelijk vol met verhalen van mensen die leven met deze ziekte, maar desondanks een prachtig en inspirerend leven hebben opgebouwd. Denk aan een Nederlands kampioen Judo, of de oprichter van een community platform voor mensen met diabetes type 1. Als je inspiratie en zelfvertrouwen zoekt om diabetes type 1 aan te pakken, dan is Jij kunt dit een must!

KOOP HIER. 

‘Diabetic Muscle & Fitness Guide’ van Phil Graham (Engels)

Diabetic Muscle & Fitness Guide van Phil Graham was voor mij een eye-opener. Phil heeft zelf diabetes type 1, is voedingsdeskundige en een professionele (ex-)bodybuilder. Om dit te worden moet je echt alle ins-en-outs van je bloedsuikers weten, want alleen zo kan je optimaal trainen voor vetverlies en/of spiermassa. Precies dit legt hij dan ook stapsgewijs uit in het boek. Dit is mijn nummer 1 aanrader voor wie de basics van diabetes type 1 al kent en echt een verdiepingsslag wil maken. Dit leer je niet van je diabetesverpleegkundige, dat beloof ik je.

KOOP VIA BOL.COM

‘Think Like a Pancreas’ van Gary Scheiner (Engels)

Heb je de basics nog niet helemaal onder de knie? Op gebied van diabetes management kun je het best Think Like a Pancreas van Gary Scheiner oppikken. Het boek staat bekend om de goede informatie over hoe je diabetes type 1 beter zelf kunt managen en hoe patronen in je bloedsuikers kunt zien. Je krijgt een idee of je voor jouw levensstijl beter een pomp of juist pennen kunt gebruiken, hoe je moet omgaan met sport en je bloedsuikers en meer. Onlangs (Lente 2020) is er een nieuwe druk verschenen (3e), waarin Gary ook ingaat op ontwikkelingen zoals de beste CGM’s en loopen. Gary heeft zelf diabetes type 1, is een gediplomeerd diabetesverpleegkundige en levert met dit boek sterk advies voor je eerste jaren met diabetes type 1.

KOOP VIA BOL.COM

‘Doe mij maar diabetes’ van Loes Heijmans (Nederlands)

Nederlandse boeken over diabetes type 1 zijn helaas een stuk zeldzamer. Van de boeken die er wel zijn, is Doe mij maar diabetes van Loes Heijmans voor velen toch wel favoriet. In dit boek duikt Loes in op haar leven met diabetes type 1, van de dag van diagnose tot tien jaar later. Ik moet bekennen dat ik ‘m zelf niet heb gelezen, maar durf het boek blind aan te raden na alle goede verhalen die ik hierover heb gehoord. Uit reacties hoor en lees ik dat het verhaal vol zit met momenten van herkenning. Het gaat over vallen en opstaan, overwinnen van uitdagingen en hoe hoe leven met diabetes type 1 écht is.

KOOP VIA BOL.COM

‘Mastering Diabetes’ van Cyrus Khambatta en Robby Barbaro (Engels)

Alles leren over voeding en het lichaam, met oog op diabetes management? Dan kun je Mastering Diabetes van Cyrus en Robby eigenlijk niet laten liggen. Wel een waarschuwing: met keihard wetenschappelijk bewijs wordt het Westerse voedingspatroon afgeraden voor zowel gezondheid- als bloedsuikertechnische redenen. Sta je wél open om te leren wat dierlijke- en bewerkte producten met je doen, en hoe dit minderen kan helpen met je gezondheid en diabetes management? Dan is dit een aanrader. Persoonlijk eet ik door dit boek minder van dit soort producten, en dat zie ik terug in mijn betere bloedsuikers en het feit dat ik meer energie heb.

KOOP VIA BOL.COM

mastering-diabetes-cover

Stichting ééndiabetes diagnosemagazine (Nederlands)

Oke, het is geen boek maar een online (eenmalig) magazine. Toch is deze lijst niet compleet zonder het diagnosemagazine voor jongvolwassenen van Stichting ééndiabetes. Toppers Anne & Sanne hebben met een mix aan persoonlijke verhalen en duidelijke informatie een perfecte productie gemaakt die onmisbaar is voor iedereen die nét de diagnose type 1 diabetes heeft gehad. Het magazine is daarbij ook nog eens geheel gratis!

LEES HIER

‘Doe mij maar diabetes… en een baby’ van Loes Heijmans (Nederlands)

Toen Loes haar eerste boek Doe mij maar diabetes (zie hierboven) lanceerde, was ze zes weken zwanger. Zwangerschap in combinatie met diabetes type 1 biedt genoeg verhalen voor een vervolg, en zo ontstond Doe mij maar diabetes… en een baby! Ook dit boek heb ik zelf niet gelezen. Toch neem ik ‘m op in deze lijst, want zeker voor aanstaande moeders met diabetes type 1 is er weinig andere informatie en houvast beschikbaar. Daarbij sta ik achter Loes en de goede informatie en verhalen die zij altijd deelt, welke puur bedoeld is voor het helpen van anderen met diabetes type 1.

KOOP VIA BOL.COM

‘Fit met Diabetes’ van Ronnie van der Linden (Nederlands)

Tot op de dag van vandaag ontbreekt er in Nederland en België heldere informatie over hoe je door voeding en beweging met diabetes type 1 kunt afvallen, spieren kunt opbouwen en je bloedsuikers kunt verbeteren. Met die reden neem ik ook mijn eigen e-book Fit met Diabetes mee in deze lijst. De informatie uit dit boek heb ik gebruikt om 20 kilo vet te verliezen, mijn time in range van 50% naar gemiddeld 85% te brengen en om vertrouwen te krijgen in elke beslissing die ik neem.

KOOP VIA RONNIE’S DOSIS

Boekentips van lezers

Vrij snel na het publiceren van dit artikel kreeg ik meerde tips van verschillende lezers voor aanvullingen op deze lijst. Zodoende heb ik besloten om deze hieronder te vermelden.

  • ‘Over de grens met Diabetes’ van Inge Verhagen (Nederlands) – Koop via JDRF
  • ‘Bright Spots & Landmines: The Diabetes Guide I Wish Someone Had Handed Me’ van Adam Brown (Engels) – Koop via Bol.com
  • Het Amerikaanse boek ‘Pregnancy with Type 1 Diabetes: Your Month-to-Month Guide to Blood Sugar Management’

Slotwoord

Dit zijn waren mijn 7 beste boeken over diabetes type 1. Jullie weten dat ik voorstander ben van verantwoordelijkheid nemen als het gaat om diabetes type 1, en het lezen van boeken over diabetes type 1 draagt daar absoluut aan bij. Als het goed is, heb je met deze lijst voorlopig genoeg leesvoer!

Zijn er boeken die jij mist in dit overzicht?

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding krijg wanneer je een aankoop doet door dit artikel, zonder dat het jou iets extra’s kost. De opbrengst kan ik in de ontwikkeling van Ronnie’s Dosis steken, om zo nog meer mensen met type 1 te helpen.