2020 staat voor de deur, en persoonlijk ben ik fan van reflecteren op het afgelopen jaar om te kijken welke lessen ik heb geleerd en waar de verbeterpunten voor komend jaar liggen. Hoewel dit slechts een fractie van het geheel is, noem ik hier 5 lessen welke onlosmakelijk zijn verbonden aan diabetes en welke ik heb geleerd in 2019. In willekeurige volgorde! 

1: Perfectie bestaat niet

Als het gaat om je bloedsuikers kun je heel veel doen om deze positief te beïnvloeden, maar in sommige situaties kun je niets anders dan toekijken. Naaldjes die het niet goed doen, een sensor die niet meer werkt, een menukaart met foutieve informatie… dit zijn voorbeelden van zaken die buiten je macht liggen. En vergeet daarbij niet dat je ook gewoon een mens bent, dus niet altijd nee kan zeggen tegen wat je écht wil. In 2019 heb ik, na een harde les, geleerd dat het absoluut geen nut heeft om perfectie na te streven omdat dit simpelweg niet haalbaar is, en dat je sommige situaties het best kunt accepteren zoals ze zijn. Dit is voor je mentale en fysieke welzijn het beste. Let op: dat wil niet zeggen dat je niet je best hoeft te doen 😉

2: Wees blij met wat je hebt

Een strakkere buik, betere bloedsuikers, betere financiën… men heeft altijd wel een doel waar hij/zij naar streeft. Doelen zijn goed, maar het wordt een probleem als je daardoor oog verliest voor alle mooie dingen die je al hebt. Wees en blijf dankbaar hiervoor, terwijl je je doelen nastreeft.

3: Motivatie volgt na actie nemen, niet andersom

Je kunt miljoen dingen lezen, filmpjes bekijken, anderen ondervragen om te kijken hoe je motivatie krijgt, maar motivatie is nooit het startpunt. Als je iets wil bereiken moet je actie nemen, en als je dan dichterbij dat doel komt, volgt de motivatie vanzelf.

4: Er bestaat geen goed of slecht eten

Dit jaar heb ik een harde les geleerd. Als je bepaalde voeding uitsluit, kun je serieuze problemen krijgen als het gaat om je relatie met voeding. Dit klinkt voor sommigen misschien vergezocht, maar kleine overtuigingen (zoals het volgen van een vegan, keto of low-carb dieet) kunnen hier onbewust flink aan bijdragen. Als je het mij vraagt is er geen slecht of goed eten, maar hangt de gezondheid van je fysieke en mentale welzijn af van de keuzes welke je op gemiddelde basis neemt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je diabetes management altijd op #1 hebt.

5. Neem regelmatig je gewoontes onder de loep

Wanneer je een of twee keer wegkomt met iets eten zonder hiervoor je bloedsuiker te prikken, of op de gok insuline te doseren, dan kun je al snel denken dat dit vaker moet lukken. Niets is minder waar. Gewoontes ontstaan snel, en daarom is het belangrijk om regelmatig deze onder de loep te nemen. Zeker als ze structureel bijdragen aan hoge en/of lage bloedsuikers. Stop ermee of vervang ze met een beter alternatief.

2020

Dit zijn 5 lessen welke ik (opnieuw) heb geleerd als het gaat om managen van diabetes. Met oog op 2020 neem ik deze mee en ga ik er absoluut weer het beste van maken.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie lessen dit jaar. Deel ze hieronder in de comments!

Ben je van plan om je diabetes management aan te pakken komend jaar en wil je daar hulp bij gebruiken? Check dan ook mijn e-book Fit met Diabetes, waarin je veel informatie vindt over het optimaliseren van je bloedsuikers middels voeding, sport en je mindset.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar alvast,

Ronnie