bloggen-over-diabetes-type-1.

Of je nu net gediagnosticeerd bent, of al langer leeft met diabetes type 1; het is altijd goed om te kijken naar hoe anderen omgaan met de conditie. Gelukkig zijn er in Nederland vrij veel bloggers te vinden die, net als ik met Ronnie’s Dosis, schrijven over alles wat met diabetes te maken heeft. Deze blogs zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Daarom zet ik voor jou de beste Nederlandse blogs over Diabetes Type 1 (in willekeurige volgorde) op een rijtje.

1. Stayhappy.nl

Talitha is de schrijfster achter Stayhappy.nl, een blog die zich voornamelijk richt op een gezonde levensstijl met diabetes type 1. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de recepten welke ze hierop regelmatig deelt. Voor ieder is er wel wat: van Low Carb tot zoet, hartig, en alles daartussen. Ook krijg je een goede insight in hoe Talitha zelf met diabetes omgaat, vooral via haar eetdagboekjes. Leuk!

2. girl0ninsulin.com

Myrthe, beter bekend als ‘girl0ninsulin’, haar website staat nog niet heel lang online, maar is zeker het bezoeken waard. Hoogtepunt is bijvoorbeeld de post over diabetes ‘straattaal‘, en ook haar gastblog met een geregistreerde voedingstherapeut (mét diabetes type 1) mag je eigenlijk niet missen. Let op: Myrthe blogt in het Engels.

girl0ninsulin (Myrthe)

3. Martsnoek.blogspot.com

Wil jij beginnen met loopen, maar weet je niet hoe? Dan ben je bij de blog van Mart Snoek aan het juiste adres. Simpel, maar effectief.

4. Diabetesmetsam.nl 

Sta jij aan het begin van je reis met diabetes type 1? Dan zul je je herkennen in de artikelen van Sam. Sam is net 19, en heeft (op moment van schrijven) nog geen halfjaar diabetes. Alles is nog nieuw voor hem, en hij laat middels zijn blog duidelijk zien waar hij moeite mee heeft en hoe hij daarmee leert omgaan.

5. Wishflower.nl

Hoewel de Rotterdamse Lauriëtte absoluut ook diabetes bespreekt, is dat meer een van de vele onderwerpen op haar site. In haar eigen woorden: “Op mijn blog schrijf ik over lifestyle en mindstyle. Maar ook over ziekte en hoe ermee te leven. De leuke dingen, maar soms ook de minder leuke dingen.” Ik adviseer deze blog als je wat meer luchtige content prettig vindt.

6. Loesheijmans.nl

Wie op de website van Loes komt, ziet al snel dat zij meer doet dan bloggen alleen. Loes heeft twee boeken gepubliceerd over leven met Diabetes Type 1, spreekt regelmatig voor grote groepen en heeft (samen met Orietta Koster) voor een groot deel geregeld dat wij nu dagelijks onze Freestyle Libre’s kunnen scannen (waarvoor hulde). Je kunt er dus gerust van uitgaan dat Loes genoeg heeft te vertellen. Haar nieuwste avontuur? Loopen! En ja, ook hierover lees je op haar blog.

Loes Heijmans Beek. Foto: L Magazine.

7. Waarisbea.nl

Wie zegt dat je niet kan reizen met Diabetes type 1? Bea van Waarisbea.nl laat zien dat geen land te ver is! Oké, misschien moet je met wat meer dingen rekening houden. Maar juist daarvoor kun je de blogs op haar website lezen.

BONUS

Het zal je niet zijn ontgaan dat de meeste blogs die ik noem beheerd worden door individuen met diabetes. Juist omdat je hier verschillende inzichten kunt krijgen, vind ik. Toch wil ik jullie ook een aantal blogs noemen van instanties en bedrijven, want ook daar kun je vaak nuttige (basis)informatie vinden. Dit zijn ze:

Als je het mij vraagt, zijn dit de beste Nederlandse blogs over diabetes type 1. Heb ik er een of meerdere gemist volgens jou? Laat dan in de opmerkingen hieronder weten welke, en waarom je die blog zo goed vindt!