Deze week heb ik mijn meest recente HbA1c teruggekregen: 37. Hier ben ik natuurlijk tevreden over, ondanks dat het twee puntjes hoger is dan vorige keer. Aangezien je HbA1c een gemiddelde aangeeft, hou ik ook mijn aantal hypo’s en hypers over die periode in de gaten, en ook deze waren netjes. Toch zijn mijn waardes niet altijd zo geweest, vroeger was mijn HbA1c vaak boven de 75! Heb jij vaak een te hoge HbA1c, en wil je daar wat aan doen? Ik heb drie tips voor een betere HbA1c. 

Bekijk de tips op Youtube.

Zoals je in de video hebt kunnen zien is het verbeteren van je HbA1c niet iets wat van de een op de andere dag gaat. Het vereist inzet, en begint met hoe je naar de conditie kijkt.

Meet jij je bloedsuikers? En hoe vaak meet je ze dan? Kan je wel wat over je patronen en controle zeggen op basis van de cijfers die je nu hebt? Je weet het: meten is weten!

Wat daarbij kan helpen is consistentie. Als al je dagen er anders uitzien, dan wordt het een lastig verhaal om de juiste instellingen te vinden. Pas wanneer je goed ingesteld bent, kun je nieuwe variabelen toevoegen aan je routine, of dat nu gaat om maaltijden en voedingsmiddelen, verschillende sporten, of overige zaken.

Op Ronnie’s Dosis leer je bovendien dat HbA1c niet alles zegt; je time in range zegt nog veel meer.

Wat zijn jouw belangrijkste tips voor een betere HbA1c?