Bestaat er iets vervelender dan te moeten eten vanwege een hypo, terwijl je nét al hebt gegeten? Of wanneer je na het eten een hoge bloedsuiker als dessert krijgt? Misschien wel, maar dit staat in ieder geval hoog op mijn irritatie-lijstje! Je hebt natuurlijk je insuline:koolhydraat-ratio, maar die werkt niet altijd even goed. Denk aan wanneer de koolhydraten ineens complex zijn i.p.v. ‘snel’, of wanneer er veel vet / eiwitten in de maaltijd zit (pizza, anyone?). Daarom deel ik vandaag 3 stappen voor goede bloedsuikers na je vaste maaltijd. Met dit drie-stappen-plan test je de nauwkeurigheid van je insulinedosering voor je vaste maaltijden en kan je deze aanpassen en perfectioneren.
Voordat we de stappen bekijken is het goed om een aantal dingen te weten. Allereerst is het je eigen verantwoordelijkheid om aanpassingen in je regime met je verpleegkundige te bespreken. Ten tweede is het van belang dat je weet waaruit een maaltijd is opgebouwd qua macronutrienten, en wat deze voor effect op je bloedsuikers kunnen hebben. Mocht je hier niet bewust van zijn, dan adviseer ik je om je daarover in te lezen. Mijn aankomend e-book zal dit onderwerp ook tot in detail behandelen.
Tot slot adviseer ik je om de drie stappen een aantal keer voor je maaltijden te herhalen, zodat het resultaat nauwkeuriger wordt. Houdt er ook rekening mee dat je insulinebehoefte kan verschillen per dagdeel (ochtend, middag, avond) en na een periode/dag wanneer je hebt getraind of veel actief bent geweest.
Stap 1: de voorbereiding
Stap 1 bestaat uit het meten van je bloedsuiker en daarna toedienen van insuline. Echter, voordat we hier mee kunnen beginnen, is het van cruciaal belang om een optimale en objectieve ‘testsituatie’ te creëren. Zorg daarom eerst dat je:
- Begint met een normale bloedsuiker (tussen 4-7 mmoll/l is het handigst).
- Geen snelwerkende insuline meer actief hebt. Spuit en eet daarom je laatste maaltijd minstens vier uur voordat je aan deze test begint (correcties tellen ook mee)!
- In die voorgaande maaltijd niet een zodanig grote hoeveelheid vet eet, dat je nog kans hebt op een vertraagde hyper (dit kan soms 4-8h doorgaan). Probeer onder de 25 gram te zitten.
- Geen snacks in de tussentijd eet.
Ik ga er hierbij vanuit dat je basale dosering goed is ingesteld. Zo niet, dan dient dat eerst aangepast te moeten worden.
Mocht je vooraf of tijdens de test een hypo krijgen, dan moet je de test een andere dag opnieuw doen.
Stap 2: de test
Spuit je (snelwerkende) insuline voor de maaltijd, gebaseerd op de insuline:koolhydraatratio zoals bij jou bekend, 10-15 minuten voordat je jouw maaltijd eet. Zorg ervoor dat je rondom de testperiode geen buitengewone en enigszins intense activiteiten uitvoert (lang lopen, seks, huis opruimen, etc.).
Test je glucose op de volgende punten:
- Voordat je gaat eten en je insuline toedient.
- Twee uur na het eten van je maaltijd.
- Vier uur na het eten van je maaltijd.
Met een FGM zoals de Freestyle Libre, of een CGM zoals de Dexom, kun je makkelijker het verloop van je bloedsuiker meten.
Stap 3: evalueer de resultaten en pas indien nodig je dosering aan
Nogmaals: Ik ben geen arts en geef dus geen medische adviezen. Onderstaande aanpassingen zijn richtlijnen. Bespreek wijzigingen in je regime met je verpleegkundige/dokter.
Wanneer je glucose tijdens de test stijgt:
Mogelijkheid 1:
Mocht je bloedsuiker met meer dan 2 mmoll/l stijgen vanaf het startpunt tot je meting na vier uur, dan kun je de volgende keer of 10%-20% meer insuline proberen te spuiten, of 10%-20% minder koolhydraten proberen te eten.
Mogelijkheid 2:
Mocht je bloedsuiker met meer dan 2 mmoll/l stijgen vanaf het startpunt tot je meting na twee uur, maar na vier uur weer met dezelfde hoeveelheid zakken, dan kun je ervoor kiezen om je insuline eerder toe te dienen voordat je gaat eten.
Wanneer je glucose tijdens de test daalt:
Mogelijkheid 1:
Mocht je bloedsuiker met meer dan 2 mmoll/l dalen vanaf het startpunt tot je meting binnen twee uur, overweeg dan om je insulinedosering met 20% te verminderen, of je koolhydraat-inname met 20% te verhogen.
Mogelijkheid 2:
Mocht je bloedsuiker met meer dan 2 mmoll/l dalen vanaf het startpunt tot je meting binnen vier uur, overweeg dan om je insulinedosering met 10% te verminderen, of je koolhydraat-inname met 10% te verhogen.
Hiermee moet je de passende dosering kunnen vinden voor jouw maaltijden. Houd er rekening mee dat hoe flinker je glucose stijgt/daalt tijdens de test, hoe flinker de aanpassing in je dosering/koolhydraat-inname nodig zal zijn.
Conclusie:
Dit is een techniek om de dosering voor een van je bekende of nieuwe vaste maaltijden vast te stellen, om zo goede bloedsuikers na je vaste maaltijd te realiseren. Je insulinegevoeligheid speelt hier een grote rol in, welke bepaald wordt door tal van zaken (activiteitsniveau, gewicht, eetpatroon, slaap).
- Zorg ervoor dat je wijzigingen met je arts/verpleegkundige bespreekt
- Zorg dat je bewust bent van hoe verschillende voeding en macronutrienten je suikers kunnen beïnvloeden
- Mocht je maaltijd veel vetten bevatten, dan is er kans dat je de dosering moet opsplitsen
- Probeer op tijd vooraf aan de maaltijd de insuline toe te dienen, om een piek te voorkomen
- Zorg dat je het eten altijd weegt, zodat je zeker weet hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt
Succes! Zelf gebruik ik deze stappen ook regelmatig voor goede bloedsuikers na mijn vaste maaltijd. Zo ook laatst nog voor een 30cm Chicken Fajita broodje met hete saus van Subway als lunch (ik bestel altijd dezelfde, omdat ik die het lekkerst vindt). Voor mij heb ik dan 8,5 EH insuline nodig. Echter, voor hetzelfde broodje als avondmaaltijd heb ik dus een andere dosis nodig!
Vond je dit artikel nou handig, volg me dan op Instagram (@ronniesdosis) voor meer tips en updates voor wanneer er nieuwe content op de website komt.
Heb jij nog tips voor goede bloedsuikers na je vaste maaltijden?
Geef een reactie