Ik ben me ervan bewust dat deze titel bij sommigen in het verkeerde keelgat kan schieten. “Diabetes dankbaar, hoe kóm je erbij?!”. Die gedachte heb ik ook lang gehad, dus ik begrijp deze manier van denken. Toch ben ik diabetes nu dankbaar, en wel om de onderstaande drie redenen. Ik hoop hiermee de lezer te laten inzien dat niet alles aan diabetes slecht hoeft te zijn, het is maar hoe je er zelf naar kijkt!

1: Dankzij diabetes ben ik gezonder dan ooit

Van 20 kilo overgewicht, naar een gezond gewicht, veel energie en mooie testuitslagen bij de dokter. Diabetes heeft me daarbij geholpen. Hoe? Voor het controleren van je bloedsuikers moet je zoveel mogelijk weten van wat er dan precies invloed hierop heeft. Belangrijke aspecten hiervan zijn sport, voeding, en het lichaam zelf.

Door hier veel over te lezen en leren en experimenteren (uren en uren!) heb ik een beter begrip gekregen voor wat er bij een gezonde levensstijl komt kijken, met alle mooie genoemde resultaten als gevolg. Ik weet zo goed als zeker dat als ik geen diabetes had, ik hier een stuk minder belangstelling voor zou hebben…

2: Dankzij diabetes ben ik mentaal sterker geworden

Elke dag weer de discipline opbrengen om alles op alles te zetten voor goede bloedsuikers, omdat je weet dat dit een grote rol speelt als het gaat om een lang en gezond leven met een kleinere kans op complicaties. Des te frustrerender is het dan ook dat wanneer je voor je gevoel echt met álles rekening hebt gehouden, je bloedsuikers toch weer out of range gaan… Laatst bijvoorbeeld nog, door een verstopte naald. Grr!

Ik vraag me soms wel eens af of er wel een getal bestaat voor het aantal keer dat ik na vallen weer moest opstaan. Maar dit heeft me mentaal wel een stuk sterker gemaakt, en dat is een eigenschap die ik mooi naar andere aspecten in mijn leven kan overheuvelen.

3: Dankzij diabetes heb ik een passie gekregen

Een paar jaar terug had ik dit nooit zien aankomen, maar hoe meer ik leerde over diabetes, hoe leuker ik  het ook vond om die kennis weer door te geven. Daarom ook deze website natuurlijk! Ik hou ervan als andere diabeten zich geholpen voelen in hun reis naar grip op de conditie, dus als je vragen hebt, mail me of volg me op Instagram en stuur me een bericht.

Natuurlijk zijn er ook een hoop dingen waarvoor ik diabetes niet dankbaar ben. Het is een full time job waarbij je geen vrije dagen hebt om op te nemen, je moet altijd spullen meenemen (heel vervelend soms als je het mij vraagt), je hebt kans op complicaties en er zijn maar weinig mensen die je écht begrijpen.. Toch kies ik ervoor om er anders naar te kijken, en het mooie is dat iedereen dit kan. Jij dus ook!