Zoek je tips voor het managen van diabetes type 1? In mijn periode dat ik met Diabetic Muscle & Fitness teamlid John Pemberton schakelde heb ik veel geleerd. John is type 1 diabeet en diëtist, en heeft honderden diabeten geholpen aan een betere controle van bloedsuikers en een gezondere levensstijl. John heeft mij in die periode 13 tips voor het managen van type 1 diabetes gegeven, en daar leef ik elke dag naar. Voor mij werken ze dan ook zo goed, dat ik ze graag met jullie deel.
Mindset:
- Diabetes verandert niet, hoe je naar je situatie kijkt kun je wel veranderen.
- Verzorg je mentale welzijn met mindfulness, het bijhouden van een journal, meditatie, etc.
Voeding:
- Veel sporten? Dan kun je eigenlijk niet om koolhydraten (voor energie) heen. Weinig sport? Dan wel.
- Hoe consistenter je de verdeling aan macronutrienten (eiwitten, vetten, koolhydraten) houdt per maaltijd, hoe beter je insuline-ratio werkt.
Insuline doseren
- Doseer altijd vóór het eten om een piek in bloedsuikers te voorkomen. Hoe hoger je suiker, hoe eerder doseren!
- Grote hoeveelheden vetten en/of eiwitten? Evt. meer insuline en/of verspreide dosering nodig.
Sport & beweging
- Drie uur na je laatste insulinedosering sporten maakt het effect van de sport op je bloedsuiker meer voorspelbaar. Het oplossen dus ook.
- Onbewuste beweging buiten het sporten om heeft invloed op hoeveel achtergrondinsuline je nodig hebt. Bijvoorbeeld: 10.000 stappen op dag A versus 2.000 stappen op dag B.
Slaap:
- Ga voor 7-8 uur slaap per dag, het liefst rond dezelfde tijd.
- Respecteer dat het licht van schermen invloed kan hebben op hoe diep je slaapt.
- Gebruik de slaapkamer voor slapen en seks, houd je mobiel of andere zaken erbuiten.
Blood glucose managen:
- 5-10 prikken per dag, of gebruik een CGM.
- Zorg dat je je bloedsuikers eens of per twee weken analyseert, om zo patronen te herkennen en zaken aan te passen waar nodig!
Ik hoop dat jullie deze tips net zo handig vinden als ik, of een startpunt bieden om meer over bepaalde onderwerpen te leren! Mocht je vragen hebben, stuur me een berichtje via Instagram: @Ronniesdosis
Heb jij ook tips? Deel ze hieronder!
Hallo Ronnie,
Ik spuit nu Treshiba (langwerkende 48-uurs insuline) op aanraadden van mijn diabeet verpleegkundige, voorheen Lantus (langwerkende 24-uurs insuline) gebruikte die niet meer vergoed werd door de zorgverzekeraar die ik ‘s avonds diende in te spuiten. Ik heb er totaal niets van gemerkt daar ik in de nachtelijke uren mijn bloedsuiker waardes daalde onder de 3. Ook nog wakker geworden!!! Met de snelwerkende insuline corrigeer je bloedsuiker waarden door middel van meting(en). De FSL (Libre) ben ik er achter gekomen dat ik nachtelijke hypo ‘s heb. De Dexcom G6 is te vergelijken met de FSL, en heeft in mijn ogen geen meerwaarde toch? Daar heb ik nog hen gesproken om te lage suiker waarden op te vangen wat weer niet geld voor het CBR om in bezit te blijven/komen van een rijbewijs. Mijn HAc1 is van 6,0 naar 6,4 gestegen waardoor er aan mijn geopereerde voet problemen voordoen aan mijn bloedvaten. Het is niet alleen van belang de bloedsuiker onder controle te hebben, maar ook de bloeddruk. Ik zou voorstellen aan iedere internist om de bloedsuiker en bloeddruk ook naar de bloedvaten te kijken nu ik naar 44-jaar problemen heb mijn vaten. Mijn linkervoet dient ook nog operatief in te grijpen, echter geen bloedvat beschikbaar. Jouw verhaal geldt in mijn ogen alleen als 2x daags langwerkende insuline dient te injecteren (12-uurs) en voor een langwerkende 48-uurs zal het minder gevolgen hebben? Niet dan?
Met vriendelijke groet,
Hein Strijbos